Black Friday – ÄOM – älä osta mitään

“Ihan pimeetä keskustelua?”

57605258_1014017862321373_3994097986442362880_n

BLACK FRIDAY DIALOGIA

Kokemusasiantuntijoiden palkkatyömallin kehittäminen – sivupolku monologi 29.11.19

LIISA KARJALAINEN KESKUSTELUKETJU FACEBOOK : https://www.facebook.com/LiisaKarjalainen10/posts/3084228628477989

78584447_3084532805114238_2645618559195021312_n

ASIASANAT: #kokemusasiantuntijakoulutus #kokemusasiantuntijuus #vapaaehtoistoiminta #terapiatakuu #kansalaistoiminta #stigma #eriarvoisuus #kulttuuri #julkisuus #julkisuuskuva #oppiminen #virheet #vertaistoiminta #vertaisryhmät #teatteri #kritiikki #yhteiskehittäminen #toimintatutkimus #psykonomia #kulttuurikokemusasiantuntija #tasa-arvo #inhimillisyys

TIIVISTELMÄ: “Sosiaalisessa mediassa voidaan käydä paljon keskustelua, joka perustuu ruohonjuuritason kokemuksiin. Näiden keskustelujen käyttäminen tutkimuksen lähdemateriaalina osana toimintatutkimuksen tuottamaa tietoa ja kokemusasiantuntijaosallisuuden kehittämistä haettaessa suuntaa ja ideoita yleisellä tasolla. Tässä kahden someystävän keskustelussa ja syntyneessä monologissa tulee esiin asiasanoihin liittyviä sisältöjä.”

INTRO:

“hankasti jossain kohtaan itekkin haaveili kokemusasintuntija koulutuksesta,,kainuun sote pompotteli asiaa toiselta toiselle,,,kunnes kysyin kouluttajan järjestäjältä tietoa kainuusta,,,ja hyvin tuli taas selkeä tieto,,,kainuulle on tarjottu muttei osteta palvelua……..?miksei kainuun soten tätit ja setä voineet sanoa ihan suoraan,..kainuulla ei oo varaa,,,,,,no jos ei varaa niin eihän silloin palkattaisi vaikka koulunkin kävisi…..

,..kemppisen jounin tarinaa samasta jutusta…hänse on tehnny valtaisasti töitä juttunsa eteen…..mutta hiukan samaa tuntumaa vapaaehtoisena saat toimia vaikka vuorokauden ympärinsä mutta palkkatyöläiseksi ei kokeneita palkata,,,,,vaikka näkisin että hoitopuolelle mielen juttuihin tämä tapa pitäisi nousta enemmän esiin ja tavallaa ammattilaiset oisi heille tukihenkilöitä työssään…. ” — Liisa Karjalainen

Jouni Kemppinen “Tänään tein ‘radikaalin päätöksen’ . Vaikka kokemusasiantuntijuus on elinikäinen , niin en enää etsi palkkatöitä sen tiimoilta . Ennemminkin toimin kansalaisena, eläkeläisenä . Olen lopettanut myös kokemusasiantuntijuuteen perustuneen yrittäjyyteni . Kaikenlaiset byrokratiat ja sääntöviidakot saa mun niskakarvat pystyyn . Tämä päätös syntyi siitä , että Facebook lähetti mulle tietoa sivujen ylläpitäjänä siitä , että 28.11.2019 alkaa jonkinlainen uudenlainen seuranta siitä millä sivuilla käydään facebookissa . Luin ne sisällöt ja en tajunnut niistä yhtään mitään , vaikka oli suomeksi kirjoitettu . Kuka kerää ja mitä tietoa , ja kuka niistä hyötyy ? Ehkä kyseessä on mainostajia palveleva ominaisuus ? Tai sitten sillä koetetaan helpottaa sivustojen administraattoreita , tai sen avulla suoritetaan valvontaa , jotta virkavallan on helpompi seurata toimijoita somessa ? Huh huh , eli ‘norsun muisti’ on pitkä , ilmeisesti kaikki nekin tiedot , jotka olen poistanut netistä on jossakin tallella . Siinä on tulevaisuuden ‘virtuaaliarkeologeilla’ kyllä penkomista . Niin , se radikaali päätös oli poistaa Kemppinen Sakari ( Terapiatakuumies ) tili täältä facebookista . Blogin aion pitää , ja jatkan kokemustoimintaa , koska mulla on kokemusta . En kuitenkaan pyydä koskaan mitään palkkaa siitä , ellei sitten tarjota . VApaaehtoisena ei ole ammattilaisten töitä korvaamassa , joten se on vain täydentävää lisäarvoa . Kansalaisena perusoikeuksiin kuuluu sananvapaus , ja kirjoittaminen on mulle se henkireikä , joka pitää mut hengissä . Tämä pieni someikkuna on mulle rakas ! 🙂 ❤ (yes) _/\_ Kiitos kaikille , jotka ymmärtää mun poukkoilua ja “erraattista kanuunaa” ( = hyppyheikki ) ” “

KESKUSTELU

Liisa Karjalainen ,..siin on porukka jonka ei uskota eheytyvän,,,heille voidaan nauraa ammattilaisten puolelta….,,menneisyyden leima otsassa estää monelta elon että kuuluisi taas muiden joukkoon,,terveiden…….yksi juttu näkyy taas edesauttavan henkilön työmahdollisuuksia….vaikkapa jussi hurme voi olla esmerkki…mitä tapahtuukin jos ihminen on julkkis……

Liisa Karjalainen ,..itse sisäistin jo ,,,,,en koe enään olevani vastuussa kenenkään elämästä,,,,,olin entisessä elossani jatkuvasti muiden tukija kodin ulkopuolella…,..haluan tukea mutta omien voimavarojen mukaan……mutta tuettavat useinkaan kykene pyytämään apua,,,,,se lienee se juttu….miten tavoittaa ihmiset kodeissaan……jos kykenee menemään hoitoa hakemaan,,,,ihminen on vielä erittäin kykevä,,,,tahi vaikkapa someen,,,,tähänkin tarvitaan paljon kykyä,,,,,,noinne ovat sotkamossakin piilosssa,,,heitä ei tavallaan ole olemassa…….ainut puoli joka heidät tavoittaa on ensihoito,,,jos kykenevät soittamaan apua,,,,,,,,semmosta taas ei voi tuoda julki…miten suuri hätä on ihmisillä kodeissaan ,,,,,..siihen liittyy usein heillä häpeä,,,ja he eivät ole julkisesti pyytelemässä avuja……..

Liisa Karjalainen .niin erarvoista on hoitopuoli rakennettu….. ?mitä tapahtuisi jos fyysisesti syöpään sairastuneita alettaisiin hoitaa vapaaehtoisvoimin….

Liisa Karjalainen ,..siinäkin oon ollu kiltti,,,,”voin tehhä ilmatteeksi”,,,,,,,,nyt taas uskon että kykenisin ottamaan myös palkan vastaan,,,,enkä kokisi huonoa omaatuntoa,,,,,tuo puoli usein toimii nyk niin että toiset heikot hoitaa vielä heikompia….sekin vaatii paljon kykyä että osaa hakea vaikkapa omaishoidon tukea,,,,,,,,yhteiskunnan systeemit on rakentunnu terveet ja kykenevät itselleen sopiviksi…

Jouni Kemppinen Kiitos Liisa .. kyllä se ‘hyvä tahto’ on päättäjillä ja asioita ‘perustuslaillisella tasolla miettivillä’ tahoilla , .. eriarvoisuus vaan on kulttuurissa lisinyt ja sen hoitaminen ja korjaaminen ei onnistu koska pitäs rikkoa ‘vallan linnakkeita’ ? .. eli ‘ihmiseltä ihmiselle’ puuttuu , kun ‘omat lehmät on ojassa’ ( ammattilainen työssään on etuoikeutettu , ja sitä etua vaalii ) .. sellanen ‘hyvä palvelu’ kun kuuluisi kaikille , ainakin miehiin ‘ensihoidossa’ kohdistuu asenteita .. ei sais olla köyhän näköinen , vaatteet ja parta pitäs olla siistit etc. , ei sais puhua kovalla äänellä … voi olla , että ns. yläkulttuuri ei ollenkaan ymmärrä ‘kelkasta pudonneita’ , se asenne joka tulee mieleen mun mummon sanoin ‘ompahan sitäkin sissiä vähempi’ … silti ite voi omassa elämässä voida hyvin , ‘oravanpyöräläisillä’ voi tulla myös huonot ajat , sitten pääsee ‘kiiltokuvalehtiin’ kun niin-on-kovia-kokenut! .. eli itsepetoksessa kulttuuri rämpii , onneks itellä on Aikaa nukkua ! 😀 , ei paha että tähän pääsi näin varhain 😀

Jouni Kemppinen Jaoin tän Kokemusasiantuntijoiden ideapankki -ryhmään ( https://www.facebook.com/groups/1661445267406076/ )

Liisa Karjalainen ,..noinse vaan menee…..ihan täälläkin ……kokemattomilta on vaikia saaha ymmärrystäkin……jasen tiiän itekkin…..ei nämä ajatukset suinkaan oo alkaneet vasta kuin nelisen vuotta sitten…….sitä ennen vaikka paljonkin tukenut…huomaamatta,,,,,,,,nyt kuitenkin sisiäistin miten yksin jää,,,jos ei yhtään läheistä…..eli ne piilossa olevat pahoinvoivat pitäisi tavoittaa…..ja heihin jotka tekee fyysisesti hyvässä kunnossa pahoja ja on agressiivisia….heidän pahanolon lähtimiin pitäisi päästä,,,,,,,,,kukaan ei kiusaa toista huvikseen en ukso,…..

Jouni Kemppinen Se pahan olon kohtaaminen , ja niiden ihmisten tavoittaminen jotka tarttee yksinäisinä tukea ja apua , mutta ei osaa sitä mistään hakea … Eli sellaiseen kierteeseen puuttuminen .. paljon tarvitaan isoa sydäntä sellaisten ihmisten kanssa , moni ei ole tavoitettavissa muuten kuin kasvokkain nakkikioskilla , kaupan jonossa , kadulla … olin äsken citizen think tank -alustalla ‘miitissä’ , ja koen olevani onnekas , koska olen päässyt siitä kierteestä ( yksinäisyys , omissa liemissä muhiminen ) .. oma näkemys siitä , mikä voisi auttaa , on juuri sitä kokemusasiantuntijan hiljaista tietoa jota meillä on , se näkemys mitä toivotaan ammattilaisilta , ainakin mulla , että enemmän jalkautua sinne missä ‘ongelmat on näkyvissä’ … ite toimii ruohonjuuritasolla ( ilman byrokratiaa ) , ja se on ainut tapa tavoittaa tiettyä osaa ihmisistä ! . Kiitti Liisa , tässä kun ollaan viestiä vaihdettu , niin omat näkemykset selkiytyneet 🙂

Jouni Kemppinen Vapaaehtoistyötä tekemällä , on se nyt sitten täällä somessa ( sosiaalisessa mediassa missä vaan ) , ite huomaan kerääväni ideoita ja jalostavani niitä .. se mahdollisuus heti laittaa oma ajatus näkyville auttaa .. saa purkaa päivän onnistumisia ja sitten jaaritella ongelmistakin ❤ , kukaa ei ole yksin ! 🙂

Jouni Kemppinen Mietin , että kun tämä on nyt ideapankkiin laitettu , ja tätä jotkut lukee ( ammattilaiset , muut kehittäjät , muut kansalaiset ) joilla on jotain intressiä asiaan ( kokemusosallisuuden kehittäminen ) , niin miten saa palautetta näihin ? Kuka uskaltaa täällä esim. kommentoida tai kertoa ‘huonoista kokemuksista’ , se pelko mikä voi liittyä avoimuuteen on kait taustalla ?

Jouni Kemppinen Mallinnetaan hyviä kokemuksia , eikö eniten kuitenkin opita niistä asioista , joissa on mennyt keturalleen ?

Jouni Kemppinen En tiedä mistä tuo ‘ketura’ tulee , mutta Aabrahamilla oli vaimo jonka nimi oli ‘Keturah’ … liittyykö sana ‘kettuun’? Jos kyseessä on ‘huijaaminen’ ? Siis miten syvemmältä ‘järjestelmä huijaa’ , eli tietämättömät ei saa sitä mikä veronmaksajalle kuuluisi .. onko tarpeeksi motivaatiota , sitä sydäntä , että oikeasti välitettäisiin ihmisistä joilla on ongelmia ?

Jouni Kemppinen “”the most ignored significant person in the Torah”. … Eli Keturah oli eniten laiminlyöty merkittävä henkilö Toorassa ?

Jouni Kemppinen Kun luin nuo määritelmät wikipediasta , on kyseessä henkilö , jolla ei ole ‘avioliittostatusta’ .. Eli jonkinlainen kasti , oikeudeton henkilö kyseessä , joka on suhteessa , mutta ei virallisesti voi mennä esim. naimisiin

Jouni Kemppinen Valtakulttuuri ja valtavirta , johon oot paljon teksteissäsi viitannut , perustuu virallisuuteen , oikeuteen ja asemaan ( on se sitten koulutuksen kautta , järjestöosallisuutta , toimimista jossakin organisaatiossa , palkkatyö etc. )

Jouni Kemppinen LOV ME -hanke ( https://kakspy.com/kansalais-ja-jarjestotoiminta/lov-me-hanke/ ) esimerkiksi on virallinen , ja se kait yrittää meille kokemusasiantuntijoille tuottaa sitä osallisuutta , joka on siis ihmisoikeus

Jouni Kemppinen Kun kirjoittaa esim. “me” sanan, niin tuo hanke tulee tarjotuksi linkattavaksi 🙂

Jouni Kemppinen Organisaatioiden ja tavallisen ihmisen välillä on yleensä jonkinlainen ‘luukku’

Jouni Kemppinen Luukuttamiseen oon törmännyt ite , ja omien asiakkaiden kanssa , joiden kanssa oon käyny mm. sosiaalipalveluita , terveydenhoitoa yms. yhdessä hoitamassa ( palvelua jota sote tuottaa , mutta jota ‘ystävät’ , ‘omaishoitajat’ , ja ‘kaverit’ tekee toiselle , joka on heikommassa hapessa ja tarttee jeesiä )

Jouni Kemppinen Kokemusasiantuntijat on osittain ns. ‘villejä’ , ja niitä ei katsota hyvällä silmällä ns. virallisissa piireissä . . . neljäs sektori ( ihmiset kotona , perheet ) tuottaa paljon arvokasta palvelua , joka ei ole siis virallista

Jouni Kemppinen Koska se ei ole virallista , sitä ei noteerata merkittäväksi , tai vaikuttavaksi , koska puuttuu tutkimustietoa ? Tiede ja tieteentekeminen on yksi ‘uskonto’ , johon luotetaan kun tehdään päätöksiä ja virallisesti suunnataan kehittämisen voimavaroja , resursseja

Jouni Kemppinen Tutkimustietoa on ihan valtavasti saatavilla .. ja tavalliset kansalaiset ei siihen tietoon pääse , tieteentekeminen on elitististä ( harvojen etuoikeus )

Jouni Kemppinen Jos tästä sitä ideaa jalostaisi , että kokemusosallisuutta voisi olla myös tiedemaailmassa , ja jonkinlaisia työpareja voisi olla oikeiden professoreiden ja MEIDÄN elämänkoulun professorien kesken

Jouni Kemppinen Se on niin etäistä kun jossain katedereilla joku puhuu mm. toipumisorientaatiosta yleisellä tasolla , ja ne henkilöt , jotka itse ovat oivaltaneet toipumisorientaation tavoitteet ja päämäärän , ovat vain ‘tutkimuksen kohteita ‘ .. ikään kuin ‘rottia joita tarkkaillaan’ ?

Jouni Kemppinen Ne tuntemukset jotka tässä tulee mulle pintaan ovat todellisia , oikeita ja autenttisia . . . Itse teen toimintatutkimusta , ja sen metodi on juuri siinä autenttisessa tunteessa , joka kertoo monasti niistä asioista , jotka eivät ole oikein kohdallaan

Jouni Kemppinen Se sun Liisa Karjalainen ehdotus siitä ‘romahduskodista’ / ‘romahdusparantolasta’ on kutkuttava 🙂 .. voisko ammattilaiset oikeasti tulla todelliseen testiin , ja osallistua ?

Jouni Kemppinen Itse olen ehdottanut sitä , että ‘ammattilaiset’ tulisi vastaan , ja vähän vaihtaisi roolia .. esimerkiksi lahjoittaisi palkkansa asiakkaalle jossain osassa projektia , ja kävisi itse läpi sen kuvitteellisen tilanteen, että on mielenterveysongelmia , viettää kuukauden suljetulla osastolla , pari päivää putkassa , käy sossussa asioimassa … ja kokemusasiantuntija , kuin enkeli , olisi siinä mukana kulkemassa ja opastaisi mitä pitää tehdä seuraavaksi …. … …. jotain tällaista tarvittaisiin , että tulee näkyväksi se todellisuus missä me ‘keturat’ kuljetaan

Jouni Kemppinen Onhan sitä teatteria tehty , ja esim. Kuopiossa on tällä saralla tuotettu mm. videoita

Jouni Kemppinen Luova hulluus – yhdistys

Jouni Kemppinen https://www.facebook.com/Luova-hulluus-ry-232186760164681/

Jouni Kemppinen Sitten on tämä Jopettaja : https://en.wikipedia.org/wiki/Jope_Ruonansuu , joka on pannut itsensä alttiiksi kovasti arvostettavalla tavalla 🙂

Jouni Kemppinen Mä olen sitä 2 vuotta vanhempi 😀

Jouni Kemppinen Voisko Hilkka Niskanen kertoa lisää niistä videoista joita ootta tehnynnä ?

Jouni Kemppinen Hilkasta löyty muuten juttu : https://www.apu.fi/artikkelit/hilkka-selvisi-masennuksesta

Jouni Kemppinen “Hilkan elämä on muutenkin raiteillaan. Muutto Mikkelin keskustaan on tuonut lähelle kaikki tärkeät paikat, kuten kirjaston ja teatterit. Hilkka on mukana Kutkutus-teatteriryhmässä, ja lisäksi hän esittää omia pieniä sketsejään. “

Jouni Kemppinen Draamateatteri : https://draamateatteri.fi/toiminta/senioriteatteri-kutkutus/

Jouni Kemppinen https://www.facebook.com/draamateatteri/

Jouni Kemppinen Tässä näkee mitä tämä vapaaehtoinen tutkiminen oikeasti on käytännössä , selvittelee asioita , ja löytää linkkejä … verkostoituu … oma toimintaa on jonkinlaista vapaaehtoista HUB -toimintaa ( Hub = reititin , keskitin )

Jouni Kemppinen Tässä puhutaan ‘kulttuurikokemusasiantuntijatoiminnasta ‘ … itekin oon sellaiseen hakenut , mutta en päässyt , koska se olisi ollu Helsingissä saakka , ja siellä on paljon enemmän porukkaa , jotka siitä helpoimmin silloin voisi hyöytyä

Jouni Kemppinen Itellä on ollut sellainen toive , että saisi jonkinlaista ‘kulttuurityöpajaa’ tänne Imatralle , joka toimisi itseilmaisun ja voimauttamisen tukena , lisäksi se loisi merkitystä kulttuurin näkemisenä työnä .. vähän huonoja kokemuksia siitä , miten esimerkiksi paikallisessa klubitalotoiminnassa on jäänyt hyvät vanhat toiminnat syrjään , kun on kyse ollut vain ‘työpainotteisesta päivästä ‘ … taiteen tekemistä itseilmaisuna ei nähdä työnä ? ITE-taiteilijoilla on suuria haasteita tulla nähdyksi ja kuulluksi

Jouni Kemppinen Lappeenrannan klubitalolla on ollut musiikki yksi voimauttava osa-alue

Jouni Kemppinen https://www.heikintalo.fi/ “Bänditoiminta

Kuntosali vapaasti käytettävissä.

Heikintalolla on maanantaisin bändi-ilta klo 16 – 18.

Akustisesti voi soitella muinakin päivinä klo 14 alkaen.”

Jouni Kemppinen Kokemusasiantuntijana kokee turhautumisen , kun se oma kuntoutumisen polku , ja ymmärrys siitä mikä oikeasti auttaa suljetaan ulkopuolelle !

Jouni Kemppinen Varsin näissä ‘kriittisissä teattereissa’ ei oikein kestä ‘vastuullisten’ kantti nähdä itseään peilissä ?

Jouni Kemppinen Kulttuurihäirintä https://fi.wikipedia.org/wiki/Kulttuurih%C3%A4irint%C3%A4 , on taidetta .. sitä joutuvat monasti tekemään ne ‘laitapuolen selustakatselijat ‘ … Markkinavoimat jyllää tässä yhteiskunnassa , ja nyt on esimerkiksi Black Friday , jolla yritetään saada ihmiset ostamaan … ite koen , että markkinointi on ja etuoikeutettujen hallinnassa

Jouni Kemppinen Jotta omaa toimintaa voisi markkinoida , pitää olla kalliit kiiltokuvaesitteet , ja jakelukanavat … esimerkiksi pienen bändin ei ole mahdollista päästä ( vielä ) näkyville kaupunginkirjaston isoilla ilmoitustauluilla … ne on varattu ‘kaupungin agendalle’

Jouni Kemppinen Miten kansalaiset saisi enemmän tilaa yleisissä tiloissa , esim. kirjastojen / kaupungintalojen / kunnantalojen auloissa ? … Ite järjestin vapaaehtoistoiminnan minimessut Imatralla , ja saatiin kirjaston aulaa kyllä käyttää , mutta juhlahuoneesta olisi pitänyt maksaa .. kaupunki ei tullut siinä vastaan , eikä kaupunki vielä tänä vuonna järjestä vapaaehtoisten päivän juhlia … tai tue sen järjestämistä … ? http://www.kansalaisareena.fi/vapaaehtoistenpaiva/

Jouni Kemppinen Eli ehdotukseni on kaikille kansalaisille . Menkää 5.12.2019 kaupunkinne kirjaston aulaan ja juhlikaa siellä vapaaehtoistoimintaanne ihan spontaanisti !

Jouni Kemppinen #vapaaehtoistenpäivä #kansalaisareena , tiedottaminen on aina jonkinlainen ongelma , itse en esimerkiksi tätä saanut mistään kanavasta läpi itselle , saattoi siitä joku ilmoitus tulla ” ♦ 29.11. Kansalaisareena järjestää kaikille avoimen webinaarin vapaaehtoistehtävien paketoimisesta. Kouluttaja on Lari Karreinen Osanasta. Ilmoittaudu viimeistään 27.11. ” .. en ehtinyt ilmottautua

Jouni Kemppinen Mitä on vapaaehtoistehtävien paketointi ?

Jouni Kemppinen Lari Karreinen : https://osana.fi/meista/

Jouni Kemppinen “Osallisuus – olla osana – on meille supervoima, jota kannattaa vaalia. Kun ihmisiä kuunnellaan ja kaikki tuntevat olevansa täysipainoisesti mukana, muu sujuu paljon vähemmälle tuskalla.” — Lari Karreinen

Tuohon vastaan , että “Juuri niin ! Omat kokemukset on yhtä kivirekeä ollut . ” — Jouni Sakari Kemppinen

Jouni Kemppinen Paljon on tällaista ‘osallisuuteen kehottavaa tai sitä tukevaa ‘ mietintää olemassa … Se on o.k. , mutta miten se menee perille , miten se oikeasti vaikuttaa , kun todellisuus on vähän ‘luukulta luukulle kerjäämistä’ ? :-/

Jouni Kemppinen Toi webinaari on siis tarkoitettu kait niille ‘asiantuntijoille siellä isossa organisaatioissa’ … miten meitä vapaaehtoisia paketoidaan tekemään riemurinnoin niitä hommia , joita voisimme/haluaisimme tehdä ?

Jouni Kemppinen VÄITE: Meitä kokemusasiantuntijoita , jotka itsenäisesti teemme vapaaehtoisesti omaa näkökulmaamme esille , varsinkin kun siihen liittyy ‘mielenterveyden ongelmia’ , kohtaamme yhä stigmaa , torjuntaa ja meitä pidetään jopa hulluina

Jouni Kemppinen https://www.facebook.com/jorma.heikkinen

Jouni Kemppinen Jorma Heikkinen , linkkaan sut tähän , koska ! 🙂 ❤ (yes) _/\_

Jouni Kemppinen Psykonomia on näkökulma , jonka itse oivalsin joskus kun aloin heräämään omaan tietoisuuteen näissä kulttuuriasioissa

Jouni Kemppinen https://fi.wikipedia.org/wiki/Psykonomia ” Psykonomia on mielenterveyskuntoutujien tekemää työtä oman ja toisten mielenterveytensä hoitamiseksi [1]. Psykonomian tavoitteisiin kuuluu mielisairaan stigman ja leiman purkaminen[2].

Psykonomi-nimikettä käyttävät kokemusasiantuntijat eli henkilöt, jotka ovat kokeneet mielenterveysongelmia itse [3]. Se ei ole valvottu nimike, eikä sitä tule sekoittaa mm. Valviran laillistamiin psykologeihin tai psykiatreihin. ” — Wikipedia

Jouni Kemppinen VÄITE : Vertaisryhmätoiminnassa tuotetaan sellaista kuntoutumista , mikä on tehokasta ja tuottavaa , sekä terapeuttista .

Jouni Kemppinen Valtakunnan päättäjien hoidossa on nyt #terapiatakuu kansalaisaloitteen käsittely

Jouni Kemppinen Oma kysymykseni sinne on ollut , että miten kokemusasiantuntijoiden tuottama vertaisryhmätoiminta otetaan siinä huomioon … vaikea on ollut saada kontaktia niihin tahoihin, jotka tuossa ovat takana … täällä somessa ei ole tullut vastauksia , eikä myöskään sähköpostiviesteihin ole vastattu , osallisuutta on ollut vain ‘häiriköijänä’ ?

Jouni Kemppinen Se ei oikein ole kannustavaa , kun viesteihin ja kysymyksiin ei saa vastauksia … tässä on kuilu

Jouni Kemppinen Alviina Alametsä , uskon että kaikki ovat omalla tavallaan kiireisiä , ja kaikkiin rönsyihin ei pysty millään tuottamaan kaikkea vastinetta hetkessä .. suunta on ilman muuta oikea , joku kustannustehokkuus tässä tarpeen … ei saisi olla liian byrokraattisia ne systeemit joita kehitellään , rahaa saadaan kyllä palamaan kaikenlaisissa hankerahoissa ja kehittämisessä … kun se tulee ylhäältä alaspäin se ohjaus , niin kokemusosallisuus on hyvä olla mukana alusta asti , eli myös alhaalta ylöspäin -osallisuus mukana … hyvä että niin on , sen olen sinulta saanut tietää … oma huoli tässä vaan on se, että itse ei ole saanut osallisuutta , vaikka sitä on toivonut … turhautuminen ja pettyminen siihen , että paikallisessa sote-piirissäkään ei ole saanut ääntään kuuluville … 🙂 ❤ (yes) _/\_

Jouni Kemppinen No , ei mulla mitään hätää ole , ja tätä ‘selvitystyötä’ teen omasta suunnastani … joku kohtaaminen / kohtaamispaikka etsii muotoaan , ja oma toimintani esim. CTT:ssä on yksi palvelu , jota yhteiskunta tuottaa niille , jotka voivat rakentavasti tuottaa ideoitaan kuuluville ja näkyville

Jouni Kemppinen Markus Raivio , tässä taas linkkaan , .. välillä tuntuu , että somessa ei kaikki uskalla kommentoida , toki peukutuksetkin on ihan jees 🙂 ❤ (yes) _/\_

Jouni Kemppinen Tämmönen mun tapa tehdä tätä monologia on yksi konsti saada huomiota … Kait se ‘kuilu’ pienenee pikkuhiljaa , ja yksittäinen pieni hätä , kipu , tuska voi johonkin vaikuttaa isostikin .. periksi ei anneta 🙂

Jouni Kemppinen Omassa näkökulmassa tämä huutelu perustuu tarpeeseen , saada oikeutta ja ymmärrystä , kokea olevansa hyväksytty .. sellaista työtä tekee moni kolmannen sektorin organisaatio .. monasti ne on vaan keskittynyt isompiin kaupunkeihin , ja moni voi kokea alueellista epätasa-arvoa . . . siksi julkisten foorumien kehittäminen on todella hyvä suunta , ajasta ja paikasta riippumaton osallisuus on se mihin teknologia antaa mahdollisuuksia

Jouni Kemppinen Tätäkin ideaa olen paikallisessa sote-piirissä yrittänyt viedä eteenpäin , että olisi joku paikallinen virtuaalinen kehitysympäristö ..

Jouni Kemppinen tai että kokemusasiantuntijat käyttäisi sellaisia alustapalveluita omassa paikallisessa toiminnassaan … onhan meillä ryhmä facebookissa , mutta se on suljettu … uskon avoimuuteen !

Jouni Kemppinen Onko joku pelon ilmapiiri mikä estää avoimesti kehittämästä ?

Jouni Kemppinen Nämä liittyy siihen stigmaan … se pelko voi olla itsellä enemmän kuin oikeasti todellinen uhka

Jouni Kemppinen Toisaalta se että suojellaan päätöksiä on myös ymmärrettävää , asioita pitää pystyä valmistelemaan rauhassa

Jouni Kemppinen Kiitos kaikille , jotka on tätä lukenut 🙂 , nyt pitää mennä 🙂 /

LOPUKSI

“Yhteiskehittämisessä on monenlaisia haasteita. Yksi niistä on eri alustoilla tapahtuvan kehittämisen linkittäminen toisiinsa. CDE ( Collaborative Development Environment : https://en.wikipedia.org/wiki/Collaborative_development_environment ) on mahdollista nykyteknologialla, ja se poistaa esim. alueellista eriarvoisuutta , sekä mahdollistaa ajasta ja paikasta riippumattoman yhteiskehittämisen. Tällaisen alustapalvelun tuottamisessa on aloitettu Suomessa Kukunori ry:n Propellipäiden tuottamana CTT ( Citizen Think Tank : https://propellipaat.net/ctt/ ) , jossa kerätään ideoita jatkojalostettavaksi niin että se samalla toimii rahoittajien ja ideoiden tuottajien yhteisenä foorumina. Liity mukaan ! ” — Jouni Sakari Kemppinen

JÄLKIPUINTI

Liisa Karjalainen ,.. 🙂 …..kiitos jouni ,..linkit jäi lukematta…mutta tulipa kertalinttuulla paljjon asiaa,,,,,,,..ehkä siin on ero ,,,,että minä nään mielen jutut paljon yksinkertaisemmin hoidettuina,,, (ehkä siksi kun en ite ymmärrä yhteiskunnan monimutkaista järjestelmää 😀 )….mielentietoisuuden suhteen sanotaankin että olisi kadotetta järkiperäinen ja maallinen tieto,,,,,,,,,sinun ajatuksesi on enemmmän taas kuntouttavaa tukea lisää,,,,tuo kulttuuri,,,,,koen taas että kulttuuria tekee kaikki….siihen tulee taas se “erotteleva” tapa,,,,,vuosikausia ite-taitelijan tittelillä,,,,sekin vaatii paljon rohkeutta….,….he kykenemättömät jotka ei enään kuntoudu….se on ehkä “enemmän”se oma juttu…piilossa olijat jotka ei kykene yhteistoimintaan……mutta sitä en sano että toinen tapa olisi huono,,,,uskosin että näihin juttuihin pitäisi saada mukaan joku proffa ihminen joka ei tee leipätyötä kehitä vain omaa tapaansa oikeaksi…koskapa noin korkealta lähtee se “oppi” uusille alan ammattilaisille,,,,,eli erittäin hidas tapa muuttaa hoitosysteemin yliopistojen kautta kentälle,……

Jouni Kemppinen laitoin tän keskustelun tiedostoon , ja se on luettavissa nyt myös mun verkostoissa , päivitän keskustelua sitä mukaa kun tulee lisää pohdittavaa 🙂 ❤ , mun mielestä kulttuurin tekemiseen pitäisi olla enemmän määrärahoja , ja kuntoujien itse tekemä terapeuttinen työ ansaitsee enemmän näkyvyyttä ja tukea ! Kait tämäkin johonkin vaikuttaa , tämä meidän keskustelu ja asioiden pohdinta ! [ DOKUMENTTI LÖYTYY OSOITTEESTA : ] https://jounisakariblog.files.wordpress.com/2019/11/2019-11-29_kokemusasiantuntijan_palkkamalli_sivupolku.pdf

Jouni Sakari Kemppinen – eläkeläinen , kansalainen , “koko ikänsä kokemusasiantuntija”  <<< CONNECT JOUNI SAKARI >>> 

One comment

 1. Vapaaehtoisten päivän juhlaa Imatralla 5.12. voi viettää kokoontumalla vaikka kirjaston ala-aulaan : Miten paikallisesti vapaaehtoistyön tekijät , tai hartiapankkitoimijat , kolmannen sektorin tapahtumien tuottajat , pienet bandit etc. saavat tapahtumilleen näkyvyyttä , tiedotuskanavan ?

  Ideoita, ajatuksia ja kysymyksiä
  Millainen olisi sellainen palvelu, joka voisi olla näkyvillä esimerkiksi julkisten tilojen aulassa, missä erilaista tapahtumatietoa olisi näkyvillä?
  Voisiko sellaista kehitysfoorumia Imatran kaupunki tuottaa mm. vapaaehtoistoiminnan koordinoimiseksi ?
  Miten kansalaisaktiivisuutta, vapaaehtoisosallisuutta voi kaupungissamme kehittää ?
  Miten ja mistä siihen voi saada rahoitusta, tukea ja kannustusta ?
  Miten kaupungilta haetaan avustuksia ?
  Mistä tahoista voi saada tukea ja apua vapaaehtoistoiminnan kehittämiseen?
  Onko kaupungilla vapaaehtoistoiminnan koordinoimiseen tarpeeksi resursseja?
  Miten vapaaehtoistoimijat saavat parasta mahdollista näkyvyyttä?
  Miten aiot osallistua Imatra -päivään 2020 ?

  Vapaaehtoistyötä on monenlaista , siihenkin voi saada tukea ja apua erilaisilta tahoilta, vaikka ei palkkaa . Se että on mielekästä tekemistä , ja että sen kautta saa hyväksyttyä osallisuutta osaamiselleen on varmaan jokaisen kunnan palvelujen tuottamisessa jollakin tavalla huomioitu . Julkisten tilojen käyttäminen ainakin on kannustettavaa !

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s