“Rauhantyö alkaa aina lähisuhteista”

YK:n päivä
24.10.2019 Imatran Seurakunnan Kahviossa Olavinkulmassa . KUVA : JSK

“Mukana illassa ovat Imatran seurakunta, Imatran rauhanpuolustajat, IAP, Vasemmistoliitto, Imatran työnhakijat, Imatran Unicef ja Imatran eläkeläiset. YK perustettiin tavoitteenaan luoda maailma, jossa ihmiset eläisivät tasavertaisina ja hyvinvoivina, ilman väkivallan ja sodan uhkaa.” — LUE LISÄÄ : Imatralainen

YK:n päivänä 24.10.2019, samana päivänä  99 vuotta sitten on syntynyt iso-äitini Hellin Sanelma Kuisma , joka oli minun tärkein lähisuhteeni lapsuudessa. Hän oli kokenut sodan ja hän teki monenlaista vapaaehtoistyötä seurakunnassa ja eri järjestöissä. Minut hän opetti nöyräksi ja kuuliaiseksi, vaikka en välttämättä kaikkia hänen neuvojaan ja ohjeitaan ole elämässäni osannut täysin noudattaa. Huono selitys, jolla perustelisin esimerkiksi tupakanpolttoa, jota silloin tällöin paheena pidän, niin teen sitä ikään kuin mummon suosiossa. Kerran tunnustin hänelle syntejäni ja mainitsin myös tupakanpoltosta. Hän ei koskaan tuominnut minua ihmisenä, pieniä paheitakaan hän ei pitänyt kohtalokkaina. Tupakanpoltosta hän sanoi minulle kirvulaisittain   : “Jaa-a, no ei se nyt oo nii paha, mie tarjoa sit siul vaik  tupakkaa taivaa tiel” .

Tästä luen viisauden, joka oli tässä juhlassakin läsnä: Ihmisyys, ystävyys, toisten kunnioittaminen, myötätunto.

YK-päivän juhla Olavinkulmassa 24.10.2019

Dokumentoijana olin taas Taisto Pulkkisen matkassa, joka aloitti tilaisuudessa yhteislaulun ja esitti kuulijoita herkistäneen oman sävellyksensä, ja painotti että asioista kannattaa puhua tänään. Kiittää ja tunnustaa toisen ihmisen merkitys. Tunteet ja musiikki kuuluvat hyvin yhteen.

Taisto Pulkkinen
Taisto Pulkkinen on imatralainen musiikintekijä, joka laulatti yhteislauluja ja esitti myös omaa sävellystuotantoaan. KUVA : JSK

Alkulaulujen jälkeen tilaisuuden emäntä Marjut Vuotila kertoi YK-päivän juhlan historiasta, ja  nosti yleistöstä esiin Rose Kaipainen  juhlien järjestämisessä merkittävänä hahmona. Nykyinen Imatran Ammatillinen Paikallisjärjesto (IAP) yhdistyksen  puheenjohtaja Jouko Rossi , on ollut myös merkittävässä roolissa juhlien perinteen jatkamisessa. Hän ei pitänyt juhlapuhetta, vaan avasi tilaisuuden lyhyesti, koska paikalla oli myös kaksi puhetta, niitä pitämässä Rauhanpuolustajat yhdistyksestä Mauri Perä ja seurakunnan edustajana Osmo Kontinen.

“Rauhantyö alkaa aina lähisuhteista”. — Marjut Vuotila

Toinen juhlassa esiintynyt artisti oli Lea Vallin, joka esitti omia lauluja. Jälkimmäinen hänen lauluistaan oli omalle äidille ja se oli perinteiseen Rosvo Roope -melodiaan.

Lea Valli
Lea Vallin esitti omia laulujaan , ystävyydestä ja läheisyydestä. KUVA : JSK

Tilaisuudessa oli kahvitus ja vapaaehtoisen kannatusmaksun saattoi laittaa Unisefin lippaaseen. Rauhanpuolustajat yhdistys julkaisee lehteä Rauhan puolesta, ja viimeisintä lehteä  oli useampi kappale kahviossa luettavissa.

Rauhan puolesta -lehti
Rauhan puolesta -lehden kansikuva. KUVA : JSK

Puheessaan Mauri Perä kertoi omasta toiminnastaan rauhantyössä.  Pohdin, että paljonkaan syytä ei ole juhlapuheisiin, koska tilanne YK:n valtuutuksessa on heikentynyt ja maailman tilanne on edelleen sotien ja kriisien taholta huolestuttava. Sotien ja tulevan ilmastomuuksenkin mahdollisesti  aiheuttamat evakuoinnit aiheuttavat suuria ongelmia maailmassa. Erilaisiin tilaisuuksiin osallistuminen on yksi keino tehdä henkilökohtaista rauhantyötä.

Seurakunnan edustaja Osmo Kontinen kertoi mm. hepreankielisen sanan “Shalom” merkityksestä ja päätti puheensa tunnettuun rukoukseen. Se on edelleen ajankohtainen. YK:n päivä on myös Suomen ekumeenisen neuvoston julistama  Rauhan, ihmisoikeuksien ja kansainvälisen vastuun rukouspäivä   ja hän viittasi Sauli Niinistön puheeseen.

Shalom
Shalom – hepreankielinen tervehdys joka tarkoittaa WIKIPEDIA : peace, harmony, wholeness, completeness, prosperity, welfare and tranquility . Osmo Kontinen kertoi sanan merkityksestä suomeksi YK-päivän juhlassa Imatralla 24.10.2019   (C) JSK

Franciscus Assisilaisen rukous

Vapahtaja, tee minusta rauhasi välikappale,
niin että sinne, missä on vihaa,
toisin rakkauden,
missä loukkausta, toisin anteeksiannon,
missä epäsopua, toisin yksimielisyyden,
missä erehdystä, osoittaisin totuuden,
missä epäilystä, auttaisin uskoon,
missä epätoivoa, nostaisin luottamukseen,
missä pimeyttä, loisin sinun valoasi,
missä surua, virittäisin ilon ja lohdutuksen

Niin että, oi Mestari, en yrittäisi niin paljon
etsiä lohdutusta kuin lohduttaa muita,
hakea ymmärtämystä kuin ymmärtää toisia,
pyytää rakkautta kuin rakastaa muita,
sillä antaessaan saa,
kadottaessaan löytää,
unohtaessaan saa anteeksi,
kuollessaan nousee iankaikkiseen elämään.

— Fransiscus Assisialainen , WIKIPEDIA

Valitettavasti en voinut tällä kertaa lähteä kävelylle Inkerin aukiolle sytyttämään kynttilöitä. Olen 25.2.2015, eli neljä vuotta sitten omalla parvekkeellani pitänyt hiljaista hetkeä. Tämä oli Japanin ydinvoimalaonnettomuuden uhrien muistoksi. Se että pysähdymme ja ajattelemme asioita omalta kannaltamme on varmaan kaikille tärkeää. Se että voi tehdä jotain muille, ‘olla joku jollekin’ on oma valinta. Yhteisillä valinnoilla rakennamme myös koko maailman rauhaa.

Rauhantyötä tehdään monella tavalla. Oma toimintani on pitkälti rauhantyötä ja jos puhetta joskus pitäisin YK päivänä, kertoisin ihmisoikeuksista, vertaisuudesta ja siitä miksi vapaaehtoistyö on parasta.

Näiden kynttilöiden myötä toivon kaikille rauhallista alkutalvea.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s