Äiti – “bassonavo”

UPDATE 2ND FEB 2020 - PÄIVITYS 2.2.2020

— VUOSI 2020 —

Olen opiskellut mm. Reaper  ja Ableton-ohjelmia, ja oppinut paljon muutenkin musiikista. Se tosiasia minkä vastikään tajusin, on että minun olisi pitänyt saada oppia kitaransoittoon pienestä pitäen. Viisikymmentä vuotta olen soittanut, ja vasta nyt alkaa ‘strumming patterns’ ja tahdin laskeminen tulla mieleen. Opettajaa aina tarvitaan, ja perusasioita kannattaa tarkkaan tutkia ja etenkin harjoitella.

Uusi versio tuohon ‘bassonavon’ kitarasäestykseen on tullut, opin sen merkkaamaan MuseScoreen helpommin. Aikaisemmin haaste tuntui ‘pitsinnypläämiseltä’, jota en osaa, mutta uskon, että senkin taidon pystyisin helposti oppimaan.

 

Tässä siis Musescoreen talletettu kitarasäestys . Itse pystyn juuri ja juuri nämä soinnut ottamaan , mutta äänet ei ole puhtaita , koska katkinainen sormi vähän haittaa sointujen ottamista. Tarkoitus on myös laulaa tämä biisi itse, eli tuottaa versio, jossa on mahdollisimman paljon oikeita soittimia.

Instrumenttien valinta vielä pohdituttaa. Tarkoitus olisi pystyä esittämään tämä kokonaan pelkän kitaran varassa. Esiintymisiä on jo kyselty.

Alkuperäinen ‘raakatango’

Olen mukana MBR:ssä ( Mental Beauty Records ), ja siellä etsi Arja Hautala laulua runolleen : “Äiti”.

Sanoitus kiinnosti minua siksi, että omakohtainen kokemus on siitä, että äiti lähtee elämästä.   Alkuperäiset sanat on pyritty täysin tavulleen ottamaan mukaan kokonaan ! En koe olevani mikään ammattimuusikko, vaan pelkkä soittelija. Musiikissa mulle ovat tärkeitä soinnut, nuottien seuraaminen on vaikeaa ja rytmikin tulee jostain omasta moottorista. Melodia tuli mieleen ihan soljuvasti , ja tässä ensimmäinen yritys tallentaa päässä kuultu  melodia luettuun runoon esitetyksi .

“Töksäyksiä tulee helposti.” — Jouni Sakari

Koitin sitten mahdollisimman nopeasti tuon alkuperäisen musiikin merkata MuseScorella ja tässä midiversiossa lisäsin basson.

Sanoittajan ‘isokäsi’ – melodian kehittäminen

Enemmän musiikin kanssa työtä tehneiden ihmisten näkemykset musiikin rakenteesta ja esitystavasta ovat minulle tärkeitä oppimisen paikkoja.

Sanoittajan näkemys melodian muutoksesta sai minulle aikaan haasteellisen oppimisongelman.  En osannut enää kitaralla soittaa uutta melodiaa, koska sointuja ei oltu merkitty. Nuottien lukutaito on  vielä aika heikko. Olen visuaalinen, ja minun on vaikea nopeasti tajuta, että bassoviivastolla ei merkata nuotteja samalle korkeudelle. Tällaisia oppimisen isoja askeleita olen yrittänyt käytännössä kitaran kanssa opiskella.

“Tarvitsee uuden ohjelman päähän, että ymmärtää lennossa eri nuottiviivastojen merkintöjä ” — Jouni Sakari

Tämä on iso kynnys. Nyt kesti siis jonkin aikaa , että sain taas virettä musiikin kanssa työskentelyyn . Haasteet on isot, koko ajan löytyy asioita, joita musiikissa voi oppia.  Aloin käydä läpi uutta sovitusta,  merkitsin siihen bassot. Tästä taisi olla myös versio , jossa koetin kitaralla säestää. Kovasti joutuu tekemään hommia.  Taidan olla basisti?

“Toivoni on siinä, että jos basistina jotain opin, niin kohta sen oppii koko bändi” — Jouni SAkari

Tässä vaiheessa aloin mennä sivupoluille. Tein alkuperäisestä runosta semanttisen käännöksen. Tämä tarkoittaa sitä, että jokaisen runon ymmärtämäni merkityksen kirjoitin täydellisinä lauseina ja annoin  google-kääntäjän  sitten tuottaa eri kieliversioita . Tässä kuningasideana  on se, että bossanovan paras esityskieli on portugali. Tein  kännöksen espanjankielisen käännöksen kautta . Osaan jonkun verran espanjaa, ja sen kautta portugaliin kääntäminen menee suurimmaksi osaksi oikein, näin luulen.

Käännösten rytmit ja mitat tuntuvat sopivan aika helposti suoraan , mutta muutoksia kieliversioihin pitää myös tehdä, ja siinä yhteydessä melodiakin voi muuttua.

“Eri kielillä syntyy erilaisia melodioita” — Jouni Sakari

Dm         E7 C Am   Fm7 F
Mas eu vou para casa sem você.

Am              E7         E Am
Estou sozinho. Solitário – sem você!

Ammattimuusikon ‘sovitusjeesi’

Kun soinnut tuntuivat olevan hukassa, käännyin Taisto Pulkkisen puoleen, jonka kanssa on muusikin tiimoilta tavattu parikin kertaa . Olen tehnyt dokumentointeja hänen esityksistään.

Alkuperäisessä runossa on paljon materiaalia, ja melodiakulkujen kautta sävellykseen tuli jo kolme osaa. Aineksia on siis jo kait kolmeen eri lauluun kaikista niistä ideoista joita on matkan varrella tullut ja kehitelty.

Uusia ideoita – ‘bassonavo’

Kun halusin seurata kuitenkin alkuperäistä sanoittajan ideaa, ja muokkasin melodiaa. Omasta runosuonesta kumpuaa koko ajan lyriikkaa, ja muutama oma idea tuli tähän versioon. Sellaiset lisäykset merkitsen lauluihin lainausmerkeissä.

“.. valkoisia vain kauniita purjeveneitä, lämpimiä etelän hyviä öitä”

Tällä hetkellä opiskelen bossanovan kitarasäestystä. Löysin sivustolta ACCOMPLICE MUSIC perustietoa. Näitä voi treenata vaikka vessassa, puiston penkillä ja unissaan.

Bossanova chords
(C) 2015 Diana English , Bossa nova chord progressions . Awesome Buy Guitar Chord Progressions ii V I in Major Keys Music Stand

Tässä vaiheessa on kutkuttavasti uusi melodia tuloillaan, ja tavallaan uusi evoluutioversio koko laulusta käynnistymässä. Luovan työn tekijänä olen oppinut, että monasti on suvantovaiheita. Oppiminen menee nykäyksittäin eteenpäin. Kunnon flow syntyy pakottamatta. Pitää muistaa levätä ja hoitaa itseään, että elämän perusasiat ovat kunnossa. Siten voi saada jotain vaikka aikaiseksikin.

“Hyvä se on kait opiskelut kunnolla jossain vaiheessa aloittaa, ettei tee turhaa liikaa turhaa työtä” — Jouni Sakari

Muutaman päivän olen soitellut noita sointukulkuja ja sormenpäät alkaa olla hellinä . Alkuperäisen lyriikan teksti toimii sellaisenaan, koska bossanova on ikään kuin puhuttua tarinaa, ja melodia tukee tunnelman luomista .

Arja Hautala lyriikka
Versio B lyriikasta Äiti – bossanova. (C) 2019 Arja Hautala , Jouni Sakari Kemppinen ( Nirri @ MBR )

PDF -tiedostoja tuli kolme versiota , ennen kuin sain soinnut ja melodian kohdalleen , tästäkin vielä vähän nauhoitustilanteessa taisi tulla tarvetta tehdä merkintöihin muutoksia . Tässä viimeisin PDF -versio 2019-09-31_Äiti-ver-B3 .

Nyt olen alkanut tekemään äänitteitä , ja omassa kotistudiossa on mulla seuraavat työkalut :

Kotistudio
Ostin uudet kuulokkeet , joissa on ulkoisten äänten eristys parempi : Razer Nari
 • Kitara, sävellystyökalu
 • Basso, lähinnä oma instrumentti , jota osaan parhaiten soittaa ?
 • Zoom H2n Handy – äänitin
 • Soundman headset – mikrofoni
 • Huawei AGS-L09 – android tabletti
 • SoundCorset -ohjelma – metronomi , komppi
 • MuseScore -ohjelma – nuotit , midi -tausta
 • Razer Nari  – langattomat kuulokkeet
 • Anthem Score – ohjelma soitetun melodian muuntamiseksi midi -muotoon
 • Audacity – ohjelma ääniraitojen käsittelyyn ja miksaamiseen

Tämän seuraavan demon tekemiseksi on tehty hommia siis  kesäkuusta saakka ! Monia versioita oli aikaisemmin , jotka eivät oikeasti kuulostaneet ollenkaan bossanovalta. En tiennyt bossanovasta juuri mitään. Nyt kuuntelen jopa radiota:  Bossa Nova Brazil – Music with the soul of Rio de Janeiro. Tässä omassa äänityksessä alla, olen kuunnellut Soundcorset taustaa ja nauhoittanut kitarasäestyksen. Sitten olen laulanut kitarasäestyksen päälle. Eivät mene kaikki tavut vielä kohdalleen!

MuseScore tiedoston tekemisessä on paljon oppimista. Tutkailen mitä rytmisoittimia käytetään bossanovassa, ja löysin LIBERTY PARK MUSIC – Freedom to learn, your time your place  sivuston, jolla näkee näiden eksoottisten soitinten kuviakin.

Bossanovan rytmit
Snapshot kuva sivustolta https://www.libertyparkmusic.com/guide-drum-kit-notation-latin-music-bossa-nova/ (C) LIBERTY PARK MUSIC
Standardi midissä drumsetistä löytyvät oheisista ainakin , mutta niitä ei välttämättä ole suoraan saatavilla soittimina, joten ne pitää Musescoren drumsettiin jotenkin lisätä . Tähän löytyi ohje Youtubesta by Michael Cowgill . Ainakin sain shakerin lisättyä !
 • Surdo D5 ja D#5
 • Tamborium F#2
 • Agogo Bells G3 G#3
 • Cuixa F#4 G4
 • Shaker A#4

Rytmitaustasta tuli tällainen 8.9.2019.

Lopuksi

13.9.2019 sain mielestäni melko lopullisen version aikaiseksi . Se on käsittääkseni yhdeksästoista nuotinnos tästä laulusta. Tiedän että esittäessä esimerkiksi kitarasäestys voi olla enempi bossanovamainen, ja varsinaisesta esityksessä voi olla erilainen rytmisoitinten kokoonpano. Kuitenkin olen tosi tyytyväinen siihen, että opin merkitsemään näinkin vaikeaa musiikkilajia.

Nirri @ MBR Stage
Jouni Sakari Kemppinen on syntyjään ruokolahtelainen atk-suunnittelija, joka harrastaa kitaran soittoa, kieliä ja säveltämistä .. (C) 2019 JSK

Paljon on vielä avoimia kysymyksiä ja oppimista. Käännökset eri kielille ja sitten vielä se esittäminen! Miten tämä tehdään yhteistyössä MBR stagessa ja ketkä tekevät raitoja ja miten se miksataan?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Äitien päiväksi 2020 voisi suunnitella omaa konserttia ! ? hmmm….

Laulu kitarasäestyksellä aikaisemmasta versiosta

 

 

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s