Eettinen tuntosarvi – yhteinen vastuumme

Kannetaan yhdessä vastuuta - olkaamme eettisiä siinäkin.

KOKEMUSASIANTUNTIJAN ETIIKKA , JULKAISTU FACEBOOK 29.5.2019, KLO 10:18

“Asioita voi hoitaa hyvin, kun tietää periaatteet . Yksi periaatteista on ‘hygienia’ . Kaikki asiat pitää tehdä parhaan osaamisen mukaan . Mulla ei oo muuta valaa , kuin oma kirjailijan etiikka . Ja siinä pyrin aina katsomaan kokonaisuuden etua. Sellainen neutraalisuus ja puolueettomuus ei ole helppoa , ja siihen toivon ohjausta ja tukea kaikilta, jotka näkevät sen työn merkittävyyden jota olen tekemässä . Hyvin hoidettu homma päättyy loppuraporttiin, joten mulla menee kovasti aikaa muistioiden ja raporttien tallentamiseen . Avoimuus tässäkin on mulle tärkeää , koska jos en pysty itse itseäni arvioimaan tämän tehtävän toteuttajana tai kantamaan sitä vastuuta joita kirjoittamisieni perusteella olen tavallaan itselleni ottanut ( kirojittamisvirheet ovat näköjään sormieni ominaisuus , kun ne niin nopeasti vilahtelevat näppäimistön päällä , josta merkit ovat jo aikoja sitten kuluneet pois ) … minun tieteeni etiikka on autenttisuus ja rooliini taitelijana kuuluu ilmaista asioita tarvittaessa myös eksplisiittisen kriittisekspressiivisellä otteella. Jos tuotan liikaa materiaalia , ja siten rasitan prosessia, koetan kaikin keinoin pyrkiä ytimekkyyteen ja lyhyyten. Monasti asioissa on kysymys kyllä/ei. Tietynlainen mustavalkoisuus on tarpeen , mutta muistamme kyllä , että jokaisen ihmisen herkkyys ja ‘määrittämättömyyskin’ on tässä otettava huomioon.

[JAKELU : ]Kokemusasiantuntijat : [KOKOA RY : http://www.kokemusasiantuntijat.fi/ ]

[Asiakas/potilastapauksissa Kokemusasiantuntijan eettisiä ohjeita ver.1.0 / luonnos 29.5.2019 klo 10:18 Imatralla , Jouni Sakari Kemppinen . Tätä ohjetta / mallia saa muokata ( Suski Kokemusasiantuntija Moi suski , kiva kun tulit tähän lukemaan 🙂 , onko sulla ideoita heittää tällaiseen eettiseen kokemusasiantuntijan toimintatapaan ? ) . Toimita modifioitu versio ja yhteystietosi JSK ]

EETTISIÄ OHJEITA asiakas/potilas tapausten käsittelyyn kokemusasiantuntijoille . Ole hyvä ja pidä huolta että käsiteltävät osapuolet saavat tarvittavaa tietoa, myös eettisestä toimintatavasta , johon kokemusasiantuntija joutuu sitoutumaan .

(1) Mikäli Sinulla herää kysymyksiä tai ajatuksia, jotka tämän prosessoinnin yhteydessä tulisi saattaa kokemusasiantuntijan tietoon, voit ottaa kokemusasiantuntijaan yhteyttä suoraan tai taustaorganisaation kautta. Kokemusasiantuntija on työnsä puolesta vaitiolovelvollinen.

(2) Mikäli asiat joita käsitellään aiheuttavat sinulle ahdistusta , tai muuta huonoa oloa, johon koet tarvitsevasi mahdollisesti ammattiapua, voit olla yhteydessä paikalliseen terveyskeskukseesi tai netissä kriisiapua tuottaviin tahoihin .

(3) Mikäli huomaat oikaistavia asioita voit ilmoittaa niistä nettilomakkeen kautta osoitteessa , tai lähettää postia kokemusasiantuntijan henkilökohtaiseen osoitteeseen tai niille tahoille, joiden kannalta kyseisen materiaalin käsittely on tärkeää. Yhteystiedot löytyvät taustayhteisön kotisivuilta .

(4) Mikäli koet että lakia tai järjestystä rikotaan tai uhataan uhata, tai koetaan että voidaan aikoa uhata, tai sinulla on salassapidettävää tietoa , joka liittyy käsiteltäviin asioihin, etkä tiedä kenelle sitä toimittaisit , ole hyvä ja ota yhteyttä poliisiin.

(5) Kokemusasiantuntijan pyrkimys on toimia eettisesti ja noudattaa omaa ammattietiikkaa. Näiden asioiden määrittelyn ollessa kesken, noudatetaan parhaiten saatavilla olevia käytänteitä. Ole hyvä ja kerro kokemusasiantuntijoille niistä ! — 29.5.2019 , 10:18 JSK” — Jouni SAkari Kemppinen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s