Kokemusmatkailua – Helsinki hellittelee !

KOKEMUSTOIMITTAJA, Helsinki 14.5.2019, Jouni Sakari Kemppinen

Osmo Isaksson oli taidemaalari
OLYMPUS DIGITAL CAMERA , Osmo Isakssonin maalaama taulu Helsinkiläisen antikvariaatin ikkunassa sai minut käymään liikkeessä ! (C) 2019 JSK
Osmo Isaksson
“Sura-konstnär hemma efter studier i Paris “. Kuva taulun takana olleesta lehtiartikkelista .

Kävin tuossa antikvariaatissa ja ostin kalevalakorun. Tuo taulu sai minut käymään sisällä. Keskustelin omistajan kanssa maalauksesta. Itse olen maalannut samantapaisen taulun kuolleesta kuninkaasta, joka oli Lydian kuningas ( Orkney saaret ).

Monet asiat tulee ‘henkimaailmasta’ ja Kalevalakoru jonka ostin, on mulle tullut joskus piirustuksena, ja tavallaan sinettinä. Viikinkiverta.

Kalevala koru -
Kalevala koru – Tämä on kait viikinkiaikainen aihe , ja olen tosi mielissäni kun tämän löysin ja sain hankittua itselleni. Tässä on minun henkiseen perintöön liittyvää symboliikkaa ! (C) 2019 JSK

Kävelyretki Helsingin keskustasta Jämsänkadulle, jossa oli FinFamin järjestämä Trauma ja Dissosiaatioluento.

Tekniikan avulla pystyy suunnistamaan ja löytää perille helposti . Kun on aikaa , kannattaa kävellä tällaiset noin 1 h mittaiset matkat, ja löytää jotain ihmeitä ja ihmeellisyyksiä matkan varrelta . Kevään riemua ! Tulppaaneita, mustarastaita, ja ihana varsapatsas, jota en ole ennen nähnyt.

Aleksis Kiven juhlavuosi sai minut taas viipyilemään patsaalla, istumaan penkillä pitkän tovin ja vain imemällä pääkaupungin henkeä sieluun. Lost In Helsinki oven takana olin jo toista kertaa. En vielä yöpynyt, vaan palasin iltajunalla takaisin Imatralle. Kitaraa ei enää ollut ikkunassa !

This slideshow requires JavaScript.

Capo on kitaransoitossa käytettävä apuväline, jolla voi säestyksen sävellajin muuttaa helposti. Lisää tietoa Mental Beauty Records Youtube kanavassa by Anssi-mbr. Olen mukana musiikinharrastajana ja tekijänä MBR:ssä. Siellä on valtavasti virtaa !  Se on kulttuuripaja verkossa. Olisin käynyt studiolla/toimistolla, mutta kun porukat ei juuri ole siellä, vaan verkossa.

Tämän Capon kävin ostamassa FAzer-musiikista, ja olen tosi tyytyväinen hankintaan.

F# tai Gb
Capo on kitaransoiton apuväline, jolla muutetaan säestyksen sävellajia. Helpottaa Jouni Sakaria, koska sillä on vajaa sormituskapasiteetti.  Näin voi soittaa yhden sävellajin sormituksilla ns. vapailla kielillä eri sävellajeissa . (C) 2019 , JSK

Muraalit ja merkit, graffitit ja symbolit kiinnostaa minua. Matkalla Pasilaan oli sillan alla aivan ihastuttava maalaus, jonka tutkimiseen voisi tehdä kohdennetun retken . Hyvin vahva henkinen viesti siitä, että elämä on tärkeä. Löysin lopulta siihen taloon Jämsänkadulla, jossa FinFamin Kohtaamo ja muut toiminnan tilat ovat.

Kohtaaminen

Tapasin kävelyretkeni varrella PLAN Internationalin kummitoiminnan ‘värvääjän’. Keskustelimme pitkän aikaa asioista, jotka liittyvät kulttuuriin, kulttuurimuutoksiin. Puhuimme mm. #taklaastigma- kampanjasta, jonka >> virallinen video on valmistunut.

Lisäksi puhuimme mielenterveydestä, musiikista, elokuvista, kokemustarinoista, henkisestä soturiudesta, elämänpolusta, erilaisuudesta, samanlaisuudesta. Esittelin mun uudelle ystävälle ratkaisukeskeistä työmenetelmääni, ja hän oli kiitollinen, koska haluaa oppia ja saada menetelmiä oman toiminnan kehittämiseksi ( markkinointi ja myynti). Vaikka olemme erilaisia , meitä kaikkia yhdistää ihmisyys, sen löysimme keskustelussamme.

“Jalat kuljettaa käsiä sinne missä niitä tarvitaan” — Jouni SAkari

Esittely voi toimia nopeasti
SCR-# on suoraan keskeisiin ratkaisuihin työmenetelmä, jossa käytetään ohjauskuvia ja symboleita. Tässä prosessissa keskeiseksi symboliksi tuli käsi , joka on myös PLAN -symboli. Vihkon sivu jäi PLAN työntekijälle  (C) 2019 JSK

Graffitit ja seinämaalaukset kiehtovat minua. Niissä on jotain niin autenttista. Antikvariaatissa olisi ollut kirjoja, mutta tälllä kertaa ei riittäneet rahat tuohon ikkunassa näkyvään kirjaan.

This slideshow requires JavaScript.

FinFami Uusimaa –  on aktiivinen matalan kynnyksen kohtaamispaikka, jossa on paljon tapahtumia.

FinFami Uusimaa
“Vauhdikas viikko tulossa. Tiistain yleisöluento on ääriään myöten täynnä, mutta voit seurata luentoa suorana Facebook-livelähetyksenä!” . Kävin tuossa tiistain luennossa, se oli pitänyt varata etukäteen .  Sali oli täynnä.  —  Kuva ja teksti FinFami Uusimaan Facebooksivuilta 

Matkani varsinainen tarkoitus oli siis tämä Trauma & Dissosiaatio -luento. Onneksi siellä oli evästä kohtaamossa. Kahdella eurolla tiistai kahviossa saa vaikka makiaa, suolaista ja kahvia kauramaidolla . Tämä on yksi mun niistä monista turvasatamista, joissa voin käydä kun kokemusmatkailua teen.  Tapasin siellä  Merjan (FB sivu) , ja totesimme että meillä on monia yhteisiä tuttuja.

Luento on osittain tallennettu ja saatavilla FAcebook sivuilta.  Hurjasti on tietoa saatavilla tästä aiheesta , ja Suomessa ollaan traumaperäisen mielenterveystyön eturintamassa . Lue lisää aiheesta Peaceful Impact -sivustolta . Luennon alusti Anssi Leikola, ja häntä on vastikään myös Kukunorin toiminnanjohtaja Markus Rovio podcastissaan haastatellut.

Erityisen hienoa oli kohdata ja hetki keskustella luennon jälkeen Satu Martikaisen kanssa, koska hänen kokemustarinansa sai minut luottamaan siihen, että toivon näkökulma on jokaiselle, ja traumasta voi toipua!

Hurjan paljon sain tietoa dissosiaatiosta ja trauman vaikutuksesta . Itse olen tästä aiheesta siis kiinnostunut siksi , että se kuuluu myös minun kokemustarinaani. Olen saanut selville, että mun diagnoosi ei kuvaa kuin oireita, varsinaiset syyt ovat traumaattisessa lapsuudessa. En nyt kerro sen tarkemmin tässä yksityiskohtia, mutta artikkeleitani löytyy >> Mielen Mainingeista – Kaksisuuntaiset ry:n yhteisöblogista .

Paljon kiitoksia FinFami että tallaista tietoa on saatavilla !

Matka oli tosi mukava , ja Pasilan asemalla oman verkosto taas aktivoitui. Olin ‘lentokonetilassa’ tällä reisulla ja nautin suunnattomasti kevään hennosta vihreydestä, kun Helsinki Helli minun sieluani ! Sisäinen turvallisuus ja yhteys ihmisiin, vastuu omasta elämästä ja pitkä terapiasuhde antavat kotona olemisen tunteen. Terapiaa pitää olla enemmän ja varhemmin saatavilla, koska siitä hyötyvät sekä kuntoutuja että yhteiskunta.

This slideshow requires JavaScript.

Luennon antia tähän puran sekä Anssi Leikolan että Satu Martikaisen kertomasta tiedosta oman kokemusymmärrykseni  ja opintojeni kautta .

JOUNI SAKARIN MUISTIINPANOISTA : Trauma- ja dissosiaatioasioissa kannattaa kääntyä terapeuttien puoleen, ja hakeutua vertaisryhmiin.   Omaan itseen tutustuminen voi olla varsinaista salapoliisityötä, jos varhain lapsuudessa on herkässä kehitysvaiheessa joutunut hengenvaaralliseksi koettuun tilanteeseen. Emotionaaliset traumat ovat vaikeasti havaittavissa, jopa psykiatrisessa diagnoosi järjestelmässä, ja on mahdollista, että tällainen traumaperäisen mielenterveysongelman kautta voidaan nopeuttaa merkittävästi toipumista ja kuntoutumista.   Suomi on eturintamassa tässä toiminnassa maailmassa, ja terveydenhuollossa tämä “traumainformoitu hoito” voi olla tuleva trendi. Tarvitaan paljon toistuvia korjaavia kokemuksia, turvallisuuden tunne, ja vuorovaikutusta. “Mikä on menneisyyden merkitys nykyhetkessä”?  Traumaperäisen ongelman kartoittaminen voi viedä vuosia, koska nämä traumat ovat kapseloituneet tai eristyksissä ihmismielessä. Kun näistä tullaan tietoiseksi, koetaan suurta henkistä kipua. Trauma aiheuttaa vaurion persoonallisuuteen, joka on psykobiologinen, ja silloin aivojen toiminta on jakautunut rakenteellisiin osiin. Tästä tulee sana dissosiaatio. Sen voi ymmärtää myös kyvyttömyytenä liittyä yhteisöön, koska tarvittavat alueet puuttuvat persoonallisuudesta? Tällaisia kysymyksiä herää, ja niitä aion omassa kirjoitustyössäni pohtia. Erityinen reagointiherkkyys tietynlaisissa tilanteissa voi kertoa trauman vaikutuksesta ihmisen elämässä. Niiden syiden selvittäminen voi olla tosi työlästä, koska niihin liittyvät asiat halutaan pitää pois tietoisuudesta niiden tuskallisuuden kautta. Trauman vaikutukset eivät välttämättä ole pelkästään negatiivisia, vaan ihminen voi kehittää jotain muita ominaisuuksia puuttuvien tilalle ja siten etsiä eheyttä ja eheytymisen mahdollisuutta. Tämä on niin totta itselleni, että uskon oman taiteellisen lahjakkuuteni ja älyllisen kapasiteettini olevan osittain traumaperäisen lapsuuden kokemusten seurausta! Ei voi tietää mikä on hyväksi ja mikä on pahaksi ihmisen elämässä? Monasti ‘ traumaperäisistä mielenterveyden ongelmista kärsivät  ‘ etsivät huomiota ja tarvitsevat erityisen paljon turvallisuutta, jotta voisivat kertoa asioistaan. Mielenterveystyön ammattilaisten kouluttaminen trauman kohtaamiseen voisi olla avain nopeaan ratkaisukeskeiseen avun saamiseen. Paluu työelämään on mahdollista, vaikka olisi saanut diagnoosin. Diagnoosi ei kuitenkaan ole ‘tuomio’, ja sekin voidaan nähdä yhtenä vaiheena kohti eheytymistä . Tarvitaan aikaa ja pelivaraa asioiden hoitamiseen kunnolla. Itsellä diagnoosi on suonut mahdollisuuden olla eläkkeellä, ja en pane hanttiin. Olen eläkkeeni ansainnut ! Häpeä ja syyllisyys , kipeät tunteet jotka majailevat ihmismielen syvissä kerroksissa , voivat olla ‘uinuvaa psykoosia’ kenessä tahansa meistä . Pystymme toimimaan normaalisti tiettyjen reunaehtojen toteutuessa. Kun joku asia altistaa meidät stressin yhteydessä omalle erityisen vaikeasti käsiteltävissä olevalle asialle, saattaa mielenterveys järkkyä kenellä tahansa. Lääkkeiden vaikutus syiden korjaamisessa on vaikeasti todennettavissa, oireiden hoidossa ei voi ajatella, että lääke parantaa varsinaista syytä? Sisäisen lapsen luova kyky, ja jopa viha, voi auttaa toteuttamaan asioita, jotka tuntuvat mahdottomilta. Siellä on uskomattomat resurssit ihmisen ytimessä, ja niiden valjastaminen hyödylliseen ja rakentavaan , hyvään inhimilliseen tarkoitukseen , on meidän kaikkien etu.  Lahjakkuuksissa on paljon tragediaa. Dialogiset menetelmät ovat tärkeitä, yksi itse käyttämäni menetelmä on dialoginen kirjoittaminen, josta en kerennyt puhumaan luennolla. Siinä oli niin paljon asiaa, ja luennolle osallistui noin 20-30 henkilöä, olisiko ollut jopa 40. Toivon näkökulma on mitä trauman käsittelyssä ja seurauksena  aina syntyy kenelle tahansa, joka on kokenut vaikeita mielenterveyden ongelmia !

“Mikään ei ole niin käytännöllinen kuin teoria, jonka aika on tullut” — Kurt Lewin

YHDESSÄ ON ENEMMÄN!
Tule mukaan kehittämään vertaistukea ja tuottamaan tietoa traumasta, dissosiaatiosta ja toipumisesta. Traumatisoitumisen vaikutukset yksilön elämään jäävät helposti tunnistamatta.

Suomalainen palvelujärjestelmä tarvitsee lisää asiantuntija- ja kokemusasiantuntijatietoa trauman vaikutuksista ja rakenteellisesta dissosiaatiosta. — Suomen trauma- ja dissosiaatioyhdistys

3 Comments

  1. Kiitos Jouni. Löysin tekstisi vasta nyt, kun en ole enää ollut hetkeen Facebookissa. Myös sinut oli aivan upeaa tavata. Sinun herkkyytesi ja lämpösi sekä tietotaitosi koskettivat minua suuresti. Kiitos, että sain tavata sinut ❤️
    Satu M

    Like

    1. Kiitos Satu . Oli todellakin kuin johdatusta , että sinne liikkeeseesi löysin . Puodissasi https://ao-puoti.fi/ on todellakin mahdollista kokea onnellisuuden tuokio , ja mukana olevat tuotteet tuovat lämpöä sydämeen edelleen ! Tulen uudelleen kun siellä päin liikun , ja Ruokolahdella tavataan puolessa kuuta ! Se mandoliini on mun aarre ! Jouni Sakari

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s