Lyhyt omaterapia – anti-stigmatyö

DFZ- PROSESSI SCR-# MENETELMÄLLÄ

Lyhyt omaterapia on mahdollinen. Yksinkertaisella prosessilla voit työstää vaikeita asioita ja löytää uusia askelmia, ja ottaa askeleita toipumisessa ja kuntoutumisessa. Muista että jokainen on vastuussa omasta elämästään ja on myös sen paras asiantuntija. Jos koet tarvetta ammattilaisten apuun, ota heihin yhteyttä. Mielenterveysseuran kriisipuhelin päivystää numerossa :  09-2525-0111 . Lue lisää stigmasta : Mielenterveystalo

[EDIT] Tiedostava mieli voi ohjelmoida itseään. Siihen tarvitaan ehkä apua, ja monasti terapia on sitä, että oppii luomaan itselleen uusia toimintatapoja ja soveltaa malleja, jotka on hyväksi havaittu. Tällaisia malleja on paljon, ja niitä sovelletaan mm. rauhantyössä. Tämä SCR-# ( Solution Centered Results Matrix ) on minun kehittämä työkalu, jonka avulla olen saanut monia asioita käytännössä hoidettua.

SCR-# menetelmän avulla olen pystynyt kohdentamaan tahtoni juuri niihin asioihin, joita minun on täytynyt tehdä, päästäkseni eteenpäin elämässäni. Kuka tahansa voi oppia menetelmän. Mikäli kiinnostuit ja tahdot lisätietoja  ,  >> ota yhteyttä  — Jouni Sakari

Miten lopetat Mielenterveysongelmiin mahdollisesti liittyvän stigmatisaation omalta osaltasi ?

KARTOITA TILANNE: TIEDÄ, AJATTELE JA TUNNE 

Kun mietit mielenterveyteen liittyviä asioita, niin mitä mieltä olet diagnoosista ja mitä mieltä muut ovat siitä?

(a1) Kaikissa turvallisissa paikoissa, joissa vertaiset, ystäväsi, perheesi ja muut ympärilläsi olevat ihmiset näkevät sinut ja tietävät diagnoosista, voit alkaa kerätä tietoja ihmisiltä.

(b2 ) Kerro heille diagnoosista ja kysy sitten kysymyksestä Onko diagnoosi täysin määrittänyt sinut ja tulevaisuutesi? ja sitten kerää vastauksia.

(c3) Tee muistiinpanoja siitä, mitä he tuntevat, ovat tärkeämpiä ominaisuuksia kuin diagnoosi. Lisää muistiinpanoihisi myös omat ajatuksesi siitä millainen olet diagnoosista huolimatta.

Olen itse osallistunut diagnoosivapaavyöhyke -kampanjaan, ja se on antanut minulle hurjan paljon itseluottamusta. Tärkein oivallus on, että oma tahto toipua ja päästä eteenpäin on kaikkein tärkein. Viimekädessä itse on vastuussa omasta voinnista — Jouni Sakari

MÄÄRITTELE TAVOITE: USKO, OIVALLA JA TOIVO

Kerää nämä kaikki ominaisuudet yhdelle paperille ja vastusta niiden avulla diagnoosin mahdollisesti synnyttämää leimautumista.

(d4) arvioimalla omia uskomuksiasi, mitä luulet, ovat itsesi tärkeimmät ominaisuudet? Mitkä ystäviesi antamista arvioista pitävät paikkansa?

(e5) oivalla, että nämä nyt tekemäsi määritykset ovat kenties tärkeämpiä kuin se diagnoosi jonka olet saanut,   ja että ne voivat jopa korvata sen?

(f6) Miten kertoisit tämän löytämäsi toivon näkökulman muille ? Voitko tehdä läpimurron ja selättää mahdollisen henkisen taakan joka on syntynyt stigmatisaatiosta ? Suunnittele miten ilmoitat päätöksestäsi.

Diagnoosi ja eläkepäätös eivät ole kohtalokkaita. Niiden aiheuttaman henkisen kuorman voi voittaa, ja jatkaa mielekästä tekemistä. Kukaan ei ole yksin, ja jokaisella on joku vahvuus, josta on hyötyä muille. — Jouni Sakari

TOIMI: TAHDO, PÄÄTÄ JA TOTEUTA

Jos olet lähtenyt tekemään tätä prosessia, niin joudut tekemään päätöksen. Kun käsittelet tätä vaikeaa tahtotekoa, niin ota huomioon ja nauti voimastasi tehdä päätös

(g7) Voit levätä luottavaisin mielin ajattelemalla kaikkia niitä hyviä ominaisuuksiin, joita ihmiset määrittelivät, tai joita itsessäsi näet ja koet. Haudo päätös tulla esiin kuitenkin hyvin, koska se vaatii rohkeutta.

(h8) Kun  sinulla on sopiva tilaisuus, kirjoita diagnoosisi paperille ja neutraloi se kaikilla niillä hyvillä ominaisuuksilla, jotka olet löytänyt itsestäsi .

(i9) Kun tahdot määritellä itsesi ilman että diagnoosi on ratkaiseva, jaa tämä prosessi ottamalla / otattamalla itsestäsi valokuva tekemäsi paperin kanssa … jaa se kaikkien ihmisten kanssa ja kerrot heille sanattomasti , että olet voittanut mielenterveyden diagnoosiin mahdollisesti liittyvän häpeän omalta osaltasi.

Älä anna periksi . Keep on keeping on ! Jokaisella on oma polku, ja vain itse voi tietää mikä on parasta omassa elämässä. — Jouni Sakari

Jos haluat, voit lähettää kuvasi ja se julkaistaan Facebookissa : DIAGNOSIS FREE ZONE – kampanjassa.

“Lahden Klubitalo on hieman piilossa kaupungin keskustassa. Se on tarkoitettu turvalliseksi paikaksi henkilöille, joilla on tai on ollut mielenterveysongelmia. Klubitalo pyrkii kuntouttamaan jäseniä tukemalla työllistymistä, kouluttautumista ja tarjoamalla vertaistukea. Vertaistuen takia Klubitalolta sai alkunsa myös #diagnosisfreezone -kampanja.” — YLEISRADION SIVUILLA

Onnea ja menestystä elämääsi !

Jouni Sakari Kemppinen
Suoraan Keskeisiin Ratkaisuihin (SKR-#) kehittäjä, omaterapeutti

This slideshow requires JavaScript.

PS. Siitä huolimatta, että voi tehdä oma terapiaa, se voi yksinäisenä olla tosi pitkällinen prosessi. Itselläni on kestänyt 22 -vuotta toipua maanisesta psykoosista ja vakavasta masennuksesta. Ammattilaiset ovat myös sinua varten.  Allekirjoita terapiatakuu  >>  https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/3890 . Voit saada apua ongelmiisi aikaisemmin , ja selviät nopeammin ja vahvempana kun luotat siihen, että voit saada tukea ja apua kanssakulkijoiltasi — Jouni Sakari

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s