Bass Bible, “A World History of Styles and Techniques”

Ostin kirjan: Bass Bible, “A World History of Styles and Techniques”, jonka on tuottanut Paul Westwood. Siinä on opittavaa koko iäksi – ainakin minulle-, sillä se sisältää yhteensä 1005 esimerkkiä erilaisista eri musiikkigenreistä eri puolilta maailmaa. Ostoyllykkeenä oli, että kun aukaisin kirjan Musiikki Fazerissa, se aukesi kohdasta Somalia. Afrikkalaiset rytmit on kiehtoneet minua jo vuosikausia, ja olen joitain rytmikulkuja tallentanut omissa MuseScore opinnoissani. Nyt ei lopu eväät. Kirjassa on lisäksi kattava perustieto basson erilaisista tekniikoista, ja sen mukana tuli 2 CD:llistä esimerkkejä.

Aattelen että parhaiten oppii Musescorea , kun sitä käyttää mahdollisimman monipuolisesti , eikä pelkää vaikeitakaan kuvioita , koska niiden avulla löytyy mielekästä harjoittelua musiikin saroilta, joissa on paljon vielä ‘kynnettävää’. Kävelevät bassokulut on jotain, mitä jo Bach kuljetteli. Tätä kirjaa voi käyttää lähdeteoksena, joka ei vanhene.

The walking bass line is common to many kinds of music. Bach wrote many classical pieces of music with what are essentially walking bass lines; hence the interest shown by jazz musicians in his work. … — Bass Bible, Paul Westwood, p. 19

12/8 Blues and R & B ( Shuffle Feel )

Esimerkkinä kirjassa olevasta oppimateriaalista, tein tästä 12/8 Blues and R & B ( Shuffle Feel) sivusta 67 jokaisesta riffistä biisitaustan. Rummut nappasin jostain ja aikamoinen sekametelihän siitä syntyi. Mutta opin kyllä monta asiaa siitä, miten musescoressa esimerkiksi transponoidaan riffi. Tai kopioidaan toistuvia osia uusille tahdeille. Lisäksi asensin Musescoreen lisäosan, jolla voi saada selville >>> soivat soinnut. Erilaisten sointumerkintöjen ymmärtäminen on oleellista.

Esimerkki. Kuva kirjasta, Bass Bible, A World History of Styles and Techniques, Paul Westwood , p. 67(C) 1997

Perusasiaa bassonsoitosta

Musiikkiopinnoissa auttaa paljon, kun on kavereita, joiden kanssa harjoitella, tai opettaja, jonka kanssa vaihtaa viestiä. Oma opettajani Taisto Pulkkinen, Melodisoi kuuli seuraavassa kuvassa näkyvän sovitukseni luonnosmaisuuden ja antoi palautetta. Hänellä on sovittamiseen vankka näkemys ja tausta muusikkona. Itse olen utelias ja halukas kokeilemaan kaikenlaista, se on ihan mun luonteessa ja varmaan. Kuvassa muutama tahti kokeilustani yllä näkyvästä basso riffistä #125. Ymppäsin siihen ilman asiantuntemusta rumpusetin. Kyllä kait tätä voisi käyttää harjoittelussa apuna, esimerkiksi joku funk-kitaristiksi aikova?

Blues and R & B (125) Shuffle feel

Biisitaustasovitus bassoriffista, joka juuri löytyi Bass Biblestä . Kirjassa on kaksi CD:llistä esimerkkejä, mutta kaikkia ei ole kuultavissa ja musiikista on vain pätkiä. Mikäli haluaa tehdä koko biisin, on Musescore siihen oiva väline. Sen avulla voi luoda taustan, jonka avulla voi harjoitella bändisoittoa.

Basson ei kuulu normaali rytmimusiikissa toimia muuta kuin taustalla soittamassa perusääniä. Tausta menee tukkoon liian aktiivisesta bassoriffailusta. Kun päälle pannaan laulu, soinnutukset ja lirut laulun väliin koko paketti kuulostaa sekamelskalta! Eli niukkuus bassossa on valttia. Nuo riffit kuuluu esim. Funk musiikkiin ja räppiin…. Musiikin teoriaa oppii parhaiten itse soittamalla lähinnä bändisoitossa ja ajattelemalla miten soittaa ja miltä koko paketti kuulostaa. Basson tehtävä on tukea muuta soitantaa… — Taisto Pulkkinen , musiikin opettaja, Melodisoi

Yksinkertainen on kaunista

Kyllä tuohon mitä Taisto opettaa kannattaa suhtautua vakavasti. Kansanmusiikin sovittaminen on hyvä harjoituskenttä oppia kuljettamaan bassokulkuja. Musescoren avulla voi oppia niin monia asioita, pelkästään kun katsoo ja kuulee musiikin jota soitetaan. Siinä oppii nuotinlukutaitoa. Se on tärkeää kun pitää saada kiinni jonkun tahdin jostain ominaisuudesta. Kaikki tahdit ei oo samanlaisia. On hyvä kun jonkun melodian osaa muistista. Se helpottaa kokeiluja ja sovittamista esimerkiksi erilaisiin rytmeihin, moni musiikki voi saada uusia ulottuvuuksia. Taistolta löytyy paljon erilaisia sovituksia, joista vain pienen osan hän on >>> ladannut Musescoreen.

Erityisen vaikuttava oli sovitus Auli Runteen lauluun Laps olen karjalan, jossa oli kontrabasso.

“Kontrabasso tekee vaikutuksen , toi menee nahkan alle ! “

Opettaminen ja oppiminen voi tapahtua virtuaalisesti nykyään, ei tarvitse välttämättä olla fyysisesti läsnä, ja musiikin miksaaminen yhteen onnistuu, vaikka soittajat olisivat toiselle puolella maapalloa. Opettajani sanoi, että kohtuullisia partituureja olen saanut kirjoitettua, ja se lämmittää mieltä tietenkin. Kovinkaan monta oppituntia ei ole ehtinyt yhdessä tehdä, mutta taustalla on ajatus jostain treenaamisesta jatkossa myös muiden opiskelijoiden kanssa. Itsellä on musiikkia tekeviä ystäviä facebook -kavereissa aika paljon.

Muusikkojen yhteistyötä

Eräs facebookin klassisen musiikin ryhmässä tapaamani ranskalainen nuori muusikko tekee kuorosovituksia. Olen antanut hänelle luvan sovittaa sävellykseni ( Indigo – Old Soul ) , jossa on >>> Jozzie Bee Ellisonin sanat. Hänellä on omia sävellystöitä ja saa nähdä ja kuulla, jos hän sovituksen siitä tekee. Millainenkohan siitä tulee?

Simonilla on oma Youtube -kanava, johon hän lataa musiikkiaan suoraan MuseScoresta. Olen hänen innoittamaan myös itse kokeillut Musescore -sovitusten siirtämistä Youtubeen. En voi muuta kuin ihailla tätä nuorta muusikkoa, joka pystyy näin monimutkaisia kulkuja kirjoittamaan nuoteiksi . Tässä yksi esimerkki >>> “Little Sonata” Nolism – Simon L.  

Vuoden 2019 kuvioita

Pitää uskaltaa jotain uutta.

Itsellä tämä tarkoittaa lähinnä äänittämisen ja soittamisen suuntaamista bändisoittoon, sekä miksaamista. Aion edelleenkin olla avoin, ja laittaa kuuluville joitain harjoituksiani, vaikka ne voivatkin kuulostaa kovin alkeellisilta. Jostainhan se on aloitettava, ja esillä oleminen kuuluu olennaisesti muusikolle, ellei sitten ole enempi siellä studion puolella. Mulla on tosi iso kynnys kyllä lavalle kömpiä.

SoundCorset – metronomi

opiskelen musiikin teoriaa ja musescorea , ja harjoittelen kitaralla lähinnä bassokulkuja … ‘nauhoittelen’ paljon harjoitellessani ja aattelin kokeilla myös miksaamista metronomin päälle : basso , laulu , kitara sekä rytmi soittimia … käytän metronomina >>> SoundCorsettia , sen saa piiloon äänityksessä kun käyttää kuulokkeita … Jos haluaa sen kuuluville, niin voi käyttää bluetooth -kaiutinta , mulla on JBL — Jouni Sakari

Kun oppii monimutkaiset asiat ja tekniikat , on kait yksinkertaistamiseen sitten hyvä näkökulma , ja onnistuu laulujen säveltäminen pitämällä sovitukset mahdollisimman yksinkertaisina, koska joku toinen voi sitten vaikka käyttää niitä pohjana luodakseen jotain niiden päälle.

Basso on monipuolinen soitin, jossa on vielä tutkittavaa , ja sen ominaisuuksiin tutustuminen on mahdollista jopa helpommin kuin kitaraan , joten rentoa mieltä basson soittoon ja paljon harjoittelua , niin kyllä se töpösormillakin onnistuu ja kaulalle on helppo kulkea, kun riffit oppii.

BassBible kannattaa hankkia, kun haluaa ymmärtää laajasti matalia ääniä ja niiden käyttöä musiikin erilaisissa kudelmissa — Jouni Sakari

” Luikki poika paimenessa … “

Kerään omaa kokoelmaa suomalaisesta kansanmusiikista ja olen koonnut erityisesti paimenpoikain lauluja, ja teen sovituksia Musescoreen eri lähteistä, sekä sävellän myös itse tässä genressä ( tyylilajissa ). Tämän linkin kautta aukeaa yksi sovitus: >>> Soittajapaimen .

Lisäksi olen tutkinut kalevalaista rytmiikkaa ( trokee ), jossa kuljetaan 5/4 tahtilajissa. Siitä aukeaa omanlaisensa mahdollisuus sovittaa tuttujakin lauluja uudella svengaavalla tavalla? Ainakin kokeilen jotta pystyn senkin rytmin sisäistämään. Tässä on kumminkin ihan traditionaalinen ( perinteinen ) versio.

Soittajapaimen, Trad. Finnish Folk Song, arrangement by Jouni SAkari .
Tässä on muuten ‘Walking bass’.

Kansanmusiikin sovittamisessa on vapaus, koska tekijänoikeudet kansanmusiikkiin on kaikilla. Tekijänoikeuksien suhteen kannattaa olla tarkkana. Itse olen säveltänyt toisen ihmisen lyriikoihin, ja molemmilla on silloin tekijänoikeudet. Asioista pitää sopia, ettei synny väärinkäsityksiä. Aina pitää muistaa viitata lähteisiin, se on ainakin kohteliasta. Sitä paimenpoikaa emme tiedä, joka ensimmäisen kerran oman laulunsa noin esitti salolla. Hän on kuitenkin saanut laulunsa julki oman genrensä ‘arkkityyppinä’.

Säveltaiteessa menestyminen tarkoittaa käytännössä kait sitä, että melodia jää ihmisten muistiin ja joku alkaa sitä laulamaan tai soittamaan.

Mikäli Sinulla on hyräilyjä, runoja, tai lauluja jotka haluat oikeiksi melodioiksi ja nuoteiksi, ota yhteyttä opettajaani >>> Taistoon tai vaikka minuun. Kattotaan mitä voidaan tehdä. >>> CONNECT JOUNI SAKARI .