Imatra – ihmettää

Digipajan avoimet ovet

Imatran kirjastolla oli tänään 21.11.2018 avoimet ovet digipajaan. Siellä oli mahdollisuus tutustua 3d-tulostimeen, joka on kaupungille saatu lahjoituksena Vuoksenlaakson teknilliseltä seuralta.  Kolmiulotteisia kappaleita voidaan suunnitella esimerkiksi ilmaisohjelmalla ja sitten tulostaa laitteen mukana tulleen ohjelman avulla. 

Alustaan, joka kuumenee 50 asteiseksi, suihkautetaan hiuslakkaa, joka kiinnittää syntyvän esineen paikoilleen. Kone ääntelee tulostuksen aikana kuin robotti Tähtien sota -elokuvasta, kertoo laitetta esittelevä sen asentamisen suorittanut Imatran kirjaston 3D-tukihenkilö Jani Salonen .  Laite voi vaikuttaa lelulta, mutta sillä on myös hyötykäyttöä. Sen avulla voi tulostaa pieniä esineitä , joilla on käyttötarkoitus. 

Tästä esimerkkinä pienen muoviosan tulostaminen . Kameran salamakenkään voi kiinnittää myös mikrofonin. Oma viritelmäni tinakauhan päästä leikatun osan käyttämisestä kyseiseen tarkoitukseen voi korvata itse suunnitellulla muoviosalla, jonka 3d-tulostin tekee noin kolmessa minuutissa. Itse suunnitteluun tosin voi mennä enemmän aikaa. 

Sain tulosteen matkaani, ja pystyn siitä pienillä viilauksilla tekemään sopivan osan, jotta saan ZOOM -mikrofonini pysymään kameran päällä tehdessäni kuvauksia ja dokumentointeja. 

3D -tulostimella voi tehdä vaikka valokuvista kolmiulotteisia tulosteita. Tämän robotin keskusmuistin määrää ei saatu selville. Se vaikutti ihan sympaattiselta. Veneiden ja laivojen tulostaminen metallista voi joskus myös tulla mahdolliseksi, silloin saattaa joutua kyllä tulostamaan jo ulkotiloissa. 

Imatran kirjastossa on ANIMAL !

Imatran kirjastossa on paljon ihmeteltävää. Digipajassa voi myös digitoida kaitafilmejä, VHS -kasetteja, C-kasetteja, skannata kuvia. On myös periaatteessa mahdollista skannata nuotteja ja saada ne siirrettyä esimerkiksi MuseScore -ohjelmaan. Kyseistä ilmaisohjelmaa ei kuitenkaan Imatran kaupunginkirjaston digipajan tietokoneille vielä ole saatu hankittua. Nuottien skannaaminen ja tallentaminen PDF-tiedostoksi kuitenkin jo onnistuu, ja omalla koneellani sain toimimaan kirjaston skannerilla ottamastani kuvasta. 

Kukkuva kello. Digitoitu Imatran kirjaston kotiseutuhuoneessa. Melodia on oikein, mutta sanat joutuu korjaamaan MuseScore -ohjelmalla omalla koneellaan. 

Vapaaehtoinen -lehti ilmestyy jouluksi

Olin aamulla tullut kirjastoon haastattelemaan MLL:n vapaaehtoista   Vapaaehtoinen 2018 -lehteen, jota rakennetaan Imatralla  Minimessujen julkaisukanavaksi. Siihen tulee henkilötarinoita vapaaehtoistyötä tekevistä imatralaisista.  Tämän vuoden teemana lehdessä on “Pehmeät arvot – kanssakulkeminen – vertaistoiminta”. Sain haastateltua Mannerheimin lastensuojeluliiton Perhekummia, joka on saanut hyvän startin vapaaehtoistoimintaan äidin ja lapsen tukemiseksi. Julkaisun voi myöhemmin joulukuussa 2018 lukea Vapaaehtoisten minimessujen sivulta : VAPAANA . Toimin lehdessä päätoimittajana. 

Ukulele lainaan

Imatran kirjastosta voi lainata myös ukulelen ! Lisäksi saatavilla kahvakuulia, kävelysauvoja, tasapainolautoja, askelmittareita, sykemittareita ja frisbeegolf-kiekkosettejä. Laina-aika on 2 viikkoa. 

Soittelin kirjaston ‘molli-huoneessa’ kitaraa, koska harjoittelen ‘talvi-aiheisia’ lauluja. Niitä voin esittää pikkujouluissa joita onkin tulossa jonkin verran kaiken oman vapaaehtoistoimintani tiimoilta. Lähden jopa Helsinkiin Kaksisuuntaiset ry:n pikkujouluihin, ja ensi viikon maanantaina käyn SPR:n puurojuhlassa. 

Olipa mielenkiintoinen päivä. Imatran kirjastossa voi tehdä mm. pieniä 3D -tulostuksia.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s