Helppo hengittää…

KOKEMUSMATKAILUA

Filha ry:n vertaisohjaajien tukipäivälle matkustamassa. Pohdin tässä junassa, mitä tämä oma toimintani oikein on, missä tilanteissa huomaan toistuvasti olevani. Miksi olen juuri nyt tässä junassa? Mitä tavoittelen vapaaehtoistyölläni ja mitä merkittävyyttä siinä on?

Tilanne

Aamuherätys kello 05:30 ja sängystä ylös kello 06:00, suihku ja tavaroiden pakkaamista. Laitan tietokonesalkkuun SONY laptopin, jonka vastikään sain veljeltäni kokeiltavaksi. Siinä ei ole kovalevyä ja minun piti eilen illalla tehdä siihen muistitikku, jonka avulla saan sen buutattua Ubuntuun. Laite toimii hyvin, ja siinä on erityisen hyvä näppäimistö, jolla on ilo kirjoittaa. Huomasin illalla, että näppäimistössä on myös taustavalo !

Otan mukaan myös kameran, Olympus OM-D EM-10, joka on hyvin palvellut ja jolla olen ottanut tuhansia kuvia reissuillani. Lisäksi otan mukaan äänentallentimen, ZOOM H2n Handy recorderin, jolla voi tallentaa esimerkiksi luentoja ja hyödyntää niitä jälkeenpäin kirjoittamalla esimerkiksi artikkeleita.

Mukana on myös kuulokkeet , jos vaikka haluaisi jossakin vaiheessa kuunnella musiikkia. Mukana on myös prosessikortteja, joihin ajattelin kirjata muistiinpanoja ja ajatuksia. Saattaisinpa tehdä tämän tekstinkirjoitusprosessin lisäksi vaikka kahvilla kohta. Jos menisinkin juomaan kahvin.

Keuhkoterveyttä

Filha ry:n ohjelmaan kuuluu vertaisohjaajien tukeminen, ja yhdistys maksaa matkat. Tapaaminen aloitetaan lounaalla, ja tuntuu hyvin järjestetyltä. Tästä tulee sellainen tunne, että tätä vapaaehtoistyötäni arvostetaan ja sitä kyllä tuetaan.

filha-logo-300x300

Tapaamisessa on omien kokemusten jakamisen kautta mahdollista verkostoitua muiden toimijoiden kanssa. Lisäksi tulemme saamaan tietoa siitä, miten voi toimia verkossa savuttomuuden edistämiseksi. Lisäksi kuulemme esitelmän mindfulnessistä tupakoinnin lopettamisessa.

Oman savuttomuusryhmän perustaminen Imatralla Vuoksenniskalle lähti kyllä hyvin käyntiin ja esitteenkin sain tehtyä, mutta jostakin syystä paikalle saapui vain yksi kuudesta yhteyttä ottaneesta. En tiedä missä syyt siihen, etteivät ihmiset tulleetkaan. Yksi ilmoittautuneista ainakin kuoli ennen ryhmän aloittamista.

Ryhmien markkinointi

Olisi kiva, jos eri instanssit voisivat yhdistää samaan suuntaan toimintaansa. Nyt oli markkinoinnissa seuraavia ongelmia, mutta myös keinoja, jotka voisivat toimia paremmin, kun niihin kunnolla keskittyy

  • sairaanhoitopiiri ilmoittaa, ettei se voi markkinoida muiden toimijoiden tekemisiä, vaikka olen sairaanhoitopiirin yhteydessä koulutettu kokemusasiantuntija. Sellaista tietoa olen saanut sairaanhoitopiiristä, että savuttomuusryhmät eivät ole aina myöskään heillä lähteneet käyntiin.
  • Rahaa lehdessä ilmoittamiseen ei ollut, toki ryhmän käynnistämisestä voi helposti ilmoittaa paikkakunnan yhteisessä facebook ryhmässä
  • Mainosten tulostaminen värillisenä ei ole iso kustannus, ja suuri kiitos Imatran klubitalolle tulostuksista.

Imatralla on monia tahoja, joiden yhteisellä keskittymisellä voitaisiin hyvinkin saada aikaan toimiva ryhmien aktiivisuus.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Anu Räikkönen (C) 2017 , Ääneni on tunteeni – Onnen avain -runokirjasta

Hyvän asian puolella on tietenkin monia instansseja, ja evankelisluterilaisen seurakunnan vastaantulo ryhmän kokoontumisten vuokrien maksuun oli kannustavaa. Imatran klubitalolla ovat opiskelijat joskus järjestäneet savuttomuusryhmiä, ja olen niihin itsekin osallistunut.

Päätöksen pitäminen

Savuttomuuspäätöksen pitäminen voi olla vaikeaa, koska kiusauksia tai houkutuksia kohtaamme jatkuvasti, jotka voivat muuttaa päätöksen. Terveydenhoitoalan ammattilaisten osoittama esimerkillisyys, savuttomat työympäristöt, ja lopettamisen terveyshyötyjen kertaaminen ja niistä muistuttaminen varmaan olisivat tärkeitä.

Omassa kokemuksessani tupakoijat ja tupakoimattomat helposti asettuvat leireihin ja tupakointia puolustellaan henkilökohtaisella valinnalla ja vapaudella. On myös vapaus lopettaa sauhuttelu, ja siten tukea myös muiden oikeuksia hengittää puhdasta ilmaa.

Henkilökohtaiseen päätökseen pitää sitoutua, ja sellaisen perusteellisen päätöksen lopettamisesta monet tekevät sitten, kun tulee joku keuhkosairaus. Toivottavasti itse pystyn pitämään päätökseni, ja innostamaan muitakin ottamaan vastuun omasta terveydestään, ilman että koetaan painostusta.

20180815_092513
Kuvat ja tilanteet , monimerkityksellisyys . Mitä tahdot ?

Esimerkki, jonka olen kahdeksan kuukautta sitten saanut on edelleen vahva päätökseni perustelu. Haluan itsekin olla esimerkillinen

Iltaohjelma

Iltaohjelmassa minulla on vapaata kolmen jälkeen aina kahdeksaan saakka, ja olen laittanut verkostossani viestiä, että olen tavattavissa. Henkilökohtainen verkostoituminen ja kohtaamiset, tapaamiset ja tutustuminen ovat tärkeitä, ja haluan laajentaa verkostoani. Varmaankin tapaan taas uusia ihmisiä, joiden kanssa voi syntyä vaikka mitä kivoja juttuja.

2016-07-12 Aurinkoon kuvattu
(C) Anu Räikkönen, Ääneni on tunteeni – Onnen avain (C) Jouni Sakari Kemppöinen, 2016-07-12 Aurinkoon kuvattu

Saatan käydä vaikka modernin taiteen museossa, koska sitä on suositeltu verkostoni kautta. Edellisellä kerralla Helsingissä vieraillessani kävin Teatterimuseossa kaapelitehtaalla. Näistä tarkemmin erillisessä artikkelissa toivottavasti piakkoin.

Toivon kaikille kykyä tehdä hyviä terveyttä edistäviä päätöksiä — Jouni Sakari

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s