Savuttomuusryhmä – Imatra

VUOSI 2019 : UUSI RYHMÄ FACEBOOKISSA IMATRALAISILLE :

SAVUTON-IMATRA-2019

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FJouniSakariHannuPekkaPellervonPoikaKemppinen%2Fposts%2F994837694239390%3A3&width=500

Savuttomuusryhmä -suunnitelma

Aika: Heinä-elokuussa 2018, lauantaisin klo 10:00, päivämäärät 21.7., 28.7., 4.8., 11.8., 18.8., 25.8.

Paikka: Imatra, Vuoksenniska: _________________________________________________________

Ryhmän kuvaus: Savuttomuusryhmä on suunnattu niille Imatralaisille, jotka ovat joskus tehneet jo päätöksen lopettamisesta, ja ovat siinä onnistuneet joksikin aikaa. Mikäli haluat lopettaa uudelleen tai poltat vain satunnaisesti silloin tällöin ja haluaisi kokonaan päästä eroon myös riskitilanteissa tupakointiin lankeamisesta, niin tämä ryhmä on sinun. Voit tulla mukaan myös, vaikka et olisi koskaan vielä yrittänyt lopettamista. Ryhmä on tarkoitettu lopettamiseen sitoutuville ja se sisältää ryhmätuen lisäksi faktatietoa mm. nikotiinikorvaushoidoista. Ryhmän vetää kokemusasiantuntija Jouni Sakari Kemppinen, joka on käynyt Filhan (Finnish Lung Health Association) vertaisryhmänohjaajakoulutuksen alkuvuodesta 2018.

Jouni Sakari Kemppinen
Jouni Sakari Kemppinen , Vertaisryhmänohjaaja ja kokemusasiantuntija , Filhan kouluttama savuttomuusryhmän ohjaaja. Kuvan otti Jukka Pousi Imatran klubitalolla 18.5.2018

Alkukartoitus, loppukartoitus, seurantakysely, onnistuminen

  • Ryhmän aloittamisen yhteydessä täytetään lomake, jossa kysytään mm. savukkeiden käytöstä, tupakoinnin aloittamisesta, lopettamisyrityksistä, tupakoimattomuusjaksoista, korvaushoitojen käyttämisestä , tupakointitavoista sekä siitä kuinka vahva motivaatio tupakoinnin lopettamiseen on olemassa .
  • Samoin projektiryhmän loputtua kysytään asioita loppukartoituksessa.
  • Lisäksi puolen vuoden jälkeen kysytään seurantakysely, jossa vertaisohjaaja kysyy osallistuneilta lopettamisen onnistumisesta puhelimitse.
  • Lisäksi kartoitetaan ryhmänohjaajan kokemuksia omalla kyselylomakkeellaan.
  • Tupakointipäiväkirja
  • Ideoita käsillä tekemiseen

Nikotiiniriippuvuustesti

Ryhmän yhteydessä voidaan lisäksi tehdä Fagerströmin  nikotiiniriippuvuustestin. [ >>> Päihdelinkki.fi ]

Lisäksi on lomake nuuskaamisen käytöstä.

Kevätesikko
Tupakanpolton voi lopettaa . Kun lopettaa, voi aistia luonnon tuoksut paremmin .

Riskitilanteet

Tupakoinnin lopettamisessa on omat haasteensa. Nikotiiniriippuvuus käytännössä elimistössä loppuu parin kolmen viikon päästä lopettamisesta. Tapariippuvuus voi olla vaikeampi lopettaa, ja joskus itse nikotiinikorvaushoidoistakin voi olla vaikea päästä eroon.

Tahtopäätöksellä tupakoinnin voi tietysti lopettaa lyhyellä aikajänteellä, mutta päätöksen pitäminen voi olla vaikeaa. Siksi on hyvä etukäteen miettiä myös riskitilanteita, joissa uudelleen aloittaminen voi olla helppoa. Tähänkin on oma lomake työpohjaksi olemassa.

Muistettavia asioita
Lääkäriltä kysyttyä: “Miten lopetan tupakanpolton ? ” . Lääkärin vastaus : “Älä osta tupakkaa”

Tupakoinnin hyöty-haittaerittely

Tupakointiin liittyvät hyödyt ja haitat voidaan myös henkilökohtaisesti kartoittaa. Tähänkin on lomake olemassa.

SITOUTUMINEN

Ryhmä on projekti, johon sisältyy kuusi kokoontumista ja seurantaryhmä, joten se vaatii sitoutumista kokoontumisiin. On hyvä määritellä selkeä tavoite omalle lopettamiselle, ja tätä varten voi allekirjoittaa itse oman

HENKILÖKOHTAISEN LOPETTAMISSUUNNITELMAN

Oletko valmis lopettamaan tupakanpolton. Nyt siihen on mahdollisuus vertaisryhmätuen avulla . Jos olet joskus jo lopettanut, on sinulla hyvät mahdollisuudet siihen. Imatralla kokoontuu heinä – elokuussa 2018 savuttomuusryhmä, jota vetää kokemusasiantuntija ja vertaisryhmänohjaaja, Filhan kouluttama savuttomuusryhmänohjaaja :  Jouni Sakari Kemppinen, puh. 040 964 4910 . 

Muu materiaali

Vertaisohjaajan savuttomuusryhmä
Savuttomuusryhmien pitäminen vertaispohjalta on mahdollista, koulutusta ryhmänohjaamiseen saa Filhan kautta.

Lopettamisen tueksi vertaisryhmän kannustuksen lisäksi saatavilla on myös faktatietoa NIKOTIINIKORVAUSTUOTTEISTA ja niiden oikeasta käytöstä. Lisätietoja tupakanpolton lopettamisesta mm. Filhan sivuilta.

Filha ry

Olemme tuberkuloosin ja keuhkosairauksien asiantuntijajärjestö. Parannamme kansanterveyttä edistämällä keuhkosairauksien ja tuberkuloosin ehkäisyä, hoitoa ja kuntoutusta.

Filha toimii hengityselinsairauksien asiantuntijoiden yhteistyöelimenä korostaen verkostotyöskentelyä, aloitetoimintaa ja kehittämishankkeita.

Seuraa sinäkin terveyttäsi ! Jos kiinnostuit ryhmästä , soita Jouni Sakari Puh. 040 964 4910 tai laita sähköpostia jounisakari.k(at)gmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s