TOIVO JA VOIMAVARAT

 

TOIVO JA VOIMAVARAT

Kokemustarinoita – kirjoittajakurssin tehtävä kokemusasiantuntijoille tai kokemusasiantuntijaksi opiskelevalle. Tämän tekstin inspiraatio on saatu palautteesta MTKL:n kokemusasiantuntijoiden suljetussa ryhmässä 5.5.2018. Jouni Sakari Kemppinen.

[ English translation coming soon, I hope … You can use the Google Translate button , but the validity of the automated  can not be guaranteed … be careful out there, smiles ]

Kuntoutumisen polulla on monia käännekohtia ja jonkinlainen varmuus siitä, että asiat edistyvät ajan kuluessa kuuluu kait ihmisluonteeseen. Mielellä on taipumus luontaisesti eheytyä ja oppia tuntemaan itseämme paremmin. Kirjoittamalla voimme saada enemmän tietoisuutta ja siten edistää toipumista ja tehdä ennalta ehkäisevää mielentervestyötä!

Mihin voimme luottaa kuntoutumisessamme ?

Se että jaksaa kaikesta huolimatta pohjautuu joihinkin hyvin yksinkertaisiin asioihin, elämän perustarpeisiin ja niiden tyydyttämiseen? Mitkä ovat sinun perustavanlaatuiset oivallukset selviytymisen keinoista, tai mitä voit kertoa esimerkiksi siitä, miten olet saanut rahat riittämään, tai kuinka olet saanut ajan kulumaan, kun on ollut vaikeaa?

Esimerkkitarina. Viili ja leipäkuuri, kun luottokortti piti katkaista velkakierteen pysäyttämiseksi. Kokemuksia kertyy kaiken aikaa ja jotkut voivat olla merkittäviä siinä mielessä, että tarinoihin sisältyy viisautta, joka voi auttaa muita samojen asioiden kanssa painiskelevia.

Viisauden aiheita

Kuinka pidät tunne-elämäsi tasapainossa? Mitkä ihmissuhteet ovat olleet ja ovat sinulle tärkeimpiä? Onko lemmikki myös voimavara? Miten saat itsesi tasapainoon henkisesti? Millaisia harrastuksia sinulla on, jotka hoitavat jotain tarvetta ja luovat voimavaroja, jotka kantavat eteenpäin ?

Tällaisiin kysymyksiin vastaamalla saat yhteyden sisäiseen voimaasi, selvitymiskeinoihisi. Harrastuksiin liittyy paljon osaamista ja taitoja, jotka tukevat elämää. Mitä harrastus antaa sinulle? Kuinka se tukee elämän mielekkyyttä ja mielen eheyttä?

Vinkki: Lue tämä tehtäväkuvaus ja tee muistiinpanoja ranskalaisin viivoin niistä kokemuksista, joita tulee mieleen ja joista voisit kirjoittaa. Työstä sitten jokaista muistiinpanoa vastaamalla tarkemmin esitettyihin kysymyksiin. Rakenna myöhemmin koko aineistosta yhtenäinen teksti, jonka voisit esittää aiheesta kokemustarinana luodaksesi kuulijalle toivon näkökulmaa.

Toivon näkökulma

Omassa roolissasi kokemusasiantuntijana voit kertoa näistä kokemuksistasi muille. Miten luot toivon näkökulmaa lukijalle/kuulijalle?

 • Mitkä ovat toivon osatekijät ja miten pidät niitä yllä?
 • Mitkä ovat sisäiset voimavarasi ja kuinka vaalit niitä?
 • Missä olet tullut vahvemmaksi, minkä heikkouden olet voittanut?
 • Mitä olet oppinut luopumisesta, mitä olet saanut tilalle?
 • Miten määrittelet periksiantamattomuuden, sisukkuuden ja sinnikkyyden osaltasi?
 • Milloin olet ollut lähellä luopua toivosta ja kuinka olet selvinnyt, mikä perusoivallus/viisaus kantaa sinua? Mistä sait apua?
 • Mitä päätöksiä olet tehnyt, jotka vielä odottavat toteutumistaan? Mitä suunnittelet? Mitä toivot?

Kokemustarinan työstäminen

Kirjoita asioista rehellisesti ensiksi mitään sensuroimatta lähinnä itsellesi muistiin. Työstä sitten vastauksistasi yhtenäisempää kokemustarinaa, jonka voisit esittää julkisesti osana omaa tarinaasi TOIVON NÄKÖKULMASTA, tai joka voisi olla kirjassa kokoelman osa teksteistä, joita kirjoittajakurssin aineistosta voidaan työstää myöhemmin.

“Älykäs ratkaisee ongelmat , joihin viisas ei joudu” — Tuntematon

Mikäli kohtaat haasteita näissä tehtävissä tai kysymyksissä, voit olla yhteydessä kurssinvetäjään sähköpostitse. Mikäli herää tarvetta puhua tai työstää esiin nousevia asioita muiden kanssa, käänny jonkun luotettavan ihmisen puoleen. Älä epäröi keskustella näistä myöskään omahoitajan kanssa, jos sinulla on sellainen.

Tekijänoikeudet

HUOM! Jokainen kuka kirjoittaa omaa tekstiinsä tekijänoikeuden. Mikäli aiot hyödyntää kirjoittajakurssin materiaaleja, ole hyvä ja ota yhteyttä kurssin vetäjään : jounisakari.k(at)gmail.com . Tehtävänantojen käyttäminen ryhmissä tai muuten on sallittua, mutta on hyvä myös kertoa, että materiaaleja käytetään . Ideat ovat vapaita ! Jos sait tästä jotain omaan kokemustarinaasi , etkä halua olla vain katselija, niin osallistu prosessiin ! 🙂 ❤ (y) _/\_

KURSSIN VETÄJÄSTÄ

Jouni Sakari on harrastanut kirjoittamista pienestä pitäen . Kun toiset pojat tahtoivat mopon , Jouni Sakari halusi kirjoituskoneen. Hän on kirjoittanut paljon, mutta ei ole juurikaan julkaissut ( vielä ) . Hän on osallistunut useille kirjoittajakursseille, joiden aiheet ovat olleet :

 • Aiotko kirjoittaa
 • Oma teksti rohkeasti esille
 • Sanojen yömetsä ( nettikurssi )
 • Elämänkertakirjoittaminen I
 • Elämänkertakirjoittaminen II

Nyt hän aloittaa itse kirjoittamiskurssien vetämisen , koska hänellä on vertaisryhmäkokemusta ja hän on MTKL:n kouluttama vertaisohjaaja ja kokemusasiantuntija .

Harras

Luovat työmenetelmät ja taiteelliset keinot itseilmaisussa ja ‘omaterapiassa’ ovat lähellä hänen sieluaan. Hän harrastaa kirjoittamisen ohessa musiikkia ( kitara , basso , laulaminen ) , kuvantekemistä , sekä tekee vielä ammattiosaamiseen liittyviä keikkoja itsenäisenä yrittäjänä .

” Ideat eivät säily , niistä pitää tehdä jotain” — A.N. Whitehead

Ota rohkeasti yhteyttä

Hän etsii myös työparia kirjoittajakurssin vetämiseen , koska kyseessä on myös nettiprojekti ja mahdollisesti kirjan julkaiseminen kertyneistä kokemustarinoista ! Lähetä sähköpostia.

SAA JAKAA JA VÄLITTÄÄ !

MIKÄ ON ELÄMYKSEN JA KOKEMUKSEN ERO

Mikä on tehnyt minusta kokemusasiantuntijan?

elämys (voimakkaasti vaikuttava) kokemus. Lapsuusajan elämykset. Tunne-elämys. Maku-, lukuelämys. Ahaa-elämys. Oli suuri elämys päästä ulkomaille.

kokemus
1. kokemalla saatu tieto t. taito; perehtyneisyys, harjaannus, tottumus. Ajo-, työ-, kilpailukokemus. Tietää jtak kokemuksesta. Hankkia käytännön kokemusta jstak. Häneltä puuttuu alan kokemusta.
2. koettu tapaus, elämys. Uskonnollinen kokemus. Ikävä, karvas kokemus. Lapsuudenkokemus. Sotakokemus. Se oli hänelle aivan uusi kokemus. — Kielitoimiston sanakirja

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s