Klubitalo-opintoja

via Opintojen tuen työntekijät ideoimassa 

[ Ko. Artikkelissa kuva Klubitaloyhteisön opintojen tuen tekijöistä . Edustalla vahvasti Imatran klubitalon Jukka P. ]

Fountain House klubitalomalli on peräisin Yhdysvalloista 1940-luvulta.

Fountain House is a professional self-help program, which started in New York City in the 1940s, operated by men and women recovering from major mental illness in collaboration with a professional staff. — https://en.wikipedia.org/wiki/Fountain_House_(self-help_program)

Fountain House Kotkan Kakspy:n klubitalossa, Karhulan klubitalolla, tapasin eilen Antti H:n, keskiviikkoisessa illanvietossa ( FB ) jonka kanssa oli mielenkiintoinen keskustelu  Toiminnallisen vertaisryhmän koulutuksesta ja ohjaamisesta. Kotkassa sellainen malli liittyy kulttuurin tuottamiseen, ja sitä olisi kiva opiskella esimerkiksi jäsenvaihtojen kautta. Kotkasta onkin Imatralle siirtynyt jäsen, ja voi olla mahdollista, että ‘siirtymäjäsenyys’ olisi mahdollista toteuttaa kansallisen klubitaloverkoston ohjelmassa.

Opintoja voi luonnollisesti jatkaa teoriapohjalta  opintoavustajien ohjauksessa , mutta parasta on tietenkin tehdä töitä käytännössä ja tekemisen meininki. Karhulan klubitalon kotisivut tehdään tyylikkäästi ja perinteikkäästi vääntämällä koodia. Esimerkiksi WordPressillä voisi olla mahdollista, että yhä useammat voivat osallistua sivuston päivittämiseen. Riippuu tietenkin paljon siitä onko käyttäjätunnuksia.

Klubitaloyhteisössä tämä on mahdollista vertaistoiminnan kautta ja itsenäisesti ja spontaanisti syntyvät omat ryhmät pitävät henkeä yllä.

Oppiminen vertaisryhmissä

Vertaisryhmätoiminnalla on oma tärkeä roolinsa myös opintojen tukemisessa.

Imatran klubitalolla alkaa jäsenistön omien ryhmien iltapäivätoiminta torstaisin työpainotteisen päivän jälkeen helmikuussa. Siellä on perinnettä opinnollistavan tiimi- ja vertaisryhmätoiminnan tiimoilta mm. nettisivutiimin ja mediapajan kamerakerhotoiminnan osalta.

Klubitalomallin oma ‘ toipumisorientaatio ‘ on yhtä opiskelua paremman itsetunnon, itsenäisyyden ja itsellisyyden parissa. Koskaan ei ole liian myöhäistä oppia, vaikka asioita joista on lapsena jäänyt paitsi.

Paikassa joka tuntuu kodilta oppii parhaiten.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s